Реклама / Ads
3| 6062 |14.08.2019 НОВИНИ

Съдията от Варна Светлозар Георгиев съди прокуратурата за 100 000 лева

.
Светлозар Георгиев
Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е завел дело срещу прокуратурата за 100 000 лева. Искът на Георгиев е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е заведен през май – година, след като съдията беше окончателно оправдан за натиск над варненската прокурорка Здравка Задгорска да прекрати разследване срещу бивш полицай.
 

Георгиев беше пратен на съд през 2017 г. и само за една година беше оправдан на три инстанции. В окончателното решение на върховните съдии, мнозинството прие, че Георгиев формално е въздействал на прокурорката, но е оправдан, защото деянието се явява малозначително и затова не е престъпно. Това виждане застъпиха председателят на състава на ВКС Николай Дърмонски и докладчикът по делото Румен Петров, а съдия Валя Рушанова беше на особено мнение, защото според нея деянието на Георгиев е изначално несъставомерно, припомня Lex News.

 

Според обвинението Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата.

 

Според прокуратурата Георгиев търсил четири пъти Задгорска, за да я убеждава да не вкарва делото в съда. На 2 декември тя му се обадила, че може да се видят и той я поканил в кабинета си на кафе.

 

„Кажи сега с кво, с кво мога да ти услужа?“, казала прокурор Задгорска, а разговорът им бил записан със специални разузнавателни средства (СРС), прилагани по това време срещу Георгиев. Те пък са във връзка с подаден сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на подсъдимия за рекет и побой лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки. Георгиев беше съдия по делото срещу Марешки, но се отведе от него, след като започна разследването за натиск над Задгорска.

 

Оказа се, че в хода на разследването срещу Георгиев са били разпитани прокурорът и съдията по делото за забравената пушка, като са били питани защо то не е гледано по общия ред и защо не бил подаден протест. Случаят с подслушването на Георгиев е свързан и с последвалото отстраняване на Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС. Поводът беше, че Гатев е съдействал на трима обвиняеми да подадат заявления дали са подслушвани законно и един от тези обвиняеми беше именно Георгиев.

 

В крайна сметка, разследващите не събрали доказателства за ангажимент на Георгиев към Марешки, но попаднали на разговорите му със Задгорска. В кабинета той започнал да ѝ обяснява за случилото се с бившия полицай и забравената му пушка.

„Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, член девет отвсякъде. Ти ще си прецениш вече“, казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е приложил чл. 78а от НК и е наложил на Добрев глоба от 1000 лева, с което процесът приключил окончателно.

 

Тепърва градският съд ще преценява дали 100 000 лева е справедливото обезщетение за вредите, които съдия Георгиев е понесъл от незаконното обвинение, но трайната съдебна практика сочи, че те се оценяват високо. Причината е във възприетото виждане, че когато магистрати са били обвинени в престъпления, свързани с работата им, неимуществените вреди, които търпят надхвърлят обичайните заради общественото положение, което заемат.

 

Наскоро вестник „Утро“ съобщи, че и русенският съдия Николай Стефанов е завел дело срещу прокуратурата, като той оценява нанесените му вреди на 325 000 лева. Съдия Стефанов беше подсъдим за подкуп. Той беше зрелищно арестуван при акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

 

Съдия Стефанов дори беше и осъден условно на 3 години затвор от Софийския градски съд, но след това беше оправдан от следващите две инстанции.
Варна дело Светлоза Георгиев съдия






 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4077 |13.08.2019 Най-много катастрофи стават във Варна, София и Пловдив . 49| 5584 |11.08.2019 Командоси шашнаха плажуващи във Варна . 2| 4421 |11.08.2019 Бебе-делфинче почина в делфинариума във Варна . 0| 4114 |11.08.2019 Трима души са с опасност за живота след катастрофа във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads