Реклама / Ads
2| 4654 |05.10.2010 НОВИНИ

Съдийски гаф превърна във фарс делото срещу Баретата

.
Златомир Иванов - Баретата
С тежък и в същото време комичен гаф и съд, и прокуратурата белязаха поредното заседание по знаковото дело срещу Златомир Иванов – Златко Баретата, и още двайсет души. В процеса показания даде анонимен свидетел, но разпитът му протече при пълно пренебрегване на нормите, регламентирани в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), пише mediapool.
 

Преди да се стигне до трагикомичната ситуация процесът днес започна с разпита да двама полицаи. Те трябваше да потвърдят прокурорската теза, че трима от подсъдимите – Коста Трифонов, Борислав Секулов, Петър Йорданов - и още няколко "неустановени лица" са пребили Георги Симеонов, защото отказал да работи за "фирмата".

Служителите на Цветан Цветанов обаче не "свършиха работа" на държавното обвинение, въпреки нееднократно заявеното "отлично сътрудничество" между прокуратурата и МВР. Униформените полицаи, които според обвинителния акт са станали свидетели на побоя и дори пострадалият е поискал помощ от тях, не разпознаха нито един от тримата подсъдими като биячите на Симеонов.

На предишното заседание пък бе приета медицинска експертиза, според която Йорданов не би могъл на участва в тази случка, тъй като е бил с патерици, заради претърпяна катастрофа и няма как да нанася удари с крак, както твърди обвинението.

След разпита на служителите на МВР съдът трябаваше да изслуша показанията на анонимен свидетел, който говори за разпространението на наркотици в Перник. От протокола на разпита му обаче си личеше, че повечето споменати случки са по-скоро чути и преразказани, отколкото да излизат от устата на пряк очевидец.

Припомняме, че освен за разпространение на дрога Златко Баретата е обвинен и за убийството на перничанина Румен Стефанов – Алф. Със същото обвинение е и съпроцесникът на Баретата – Мартин Димитров.

Разпитал анонимния свидетел, съдия Петър Гунчев се върна в съдебната зала, за да запознае страните по делото с показанията му. Според НПК, когато делото е в съдебна фаза, анонимните свидетели дават показания само в присъствието на съдията. Оказа се обаче, че в конкретния случай не е точно така и на разпита са присъствали и прокурорите по делото.

Това предизвика острата реакция на адвокатите, които заявиха, че така се опорочава равнопоставеността в процеса и се нарушава правото на защита. Видимо осъзнал гафа си съдията Гунчев попита защитата: "какво очаквате от съда". Някои от адвокатите му отговориха, че нищо не очакват, а други с заявиха, че искат прокурорите да присъстват на всички разпити на анонимни свидетели (така делото се "пълни" с процесуални нарушения, които могат да доведат до отмяна на евентуални осъдителни присъди – бел.ред.). Втората група защитници бе подкрепена от един от подсъдимите, който заяви, че "всички сме "За" и извън закона".

Тук се намеси и прокуратурата, която в лицето на Аксиния Матосян се позова на разпоредба в НПК, според която прокуратурата участва в разпита на анонимен свидетел. Въпросната разпоредба обаче важи за досъдебното производство, а не за случаите, в които делото се гледа по същество. Това предизвика реакцията на главния подсъдим Златко Баретата, който извика в залата: "Ама ние сме в съд вече, кво досъдебно".

Изпаднал в конфузна ситуация съдът се оттегли на съвещание за неопределено време. Според юристите единственият изход от тази ситуация е при крайния съдебен акт по делото показанията на този анонимен свидетел да не се вземат под внимание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5045 |01.10.2010 Прокуратурата връща делото на Очите в съда . 2| 5206 |28.09.2010 Отсвириха вещо лица по делото “Мургина” . 4| 5973 |27.09.2010 Трактора на разпит по делото за "ямболската адвокатка" . 0| 5564 |26.09.2010 И Бербатов "замесен" в делото с килърите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads