Реклама / Ads
15| 5386 |27.12.2010 НОВИНИ

Съдиите си дават отвод за делото на Лечков

.
Йордан Лечков
Изпратиха делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков по обвинение за измама и търговия с влияние във Върховния касационен съд (ВКС), съобщи говорителят на Сливенския окръжен съд Мартин Данчев. Причината е, че всички съдии, включително и тези, които гледат предимно граждански дела, последователно са си направили отвод, когато са били определени за докладчици по делото.
 

Всеки от магистратите е изложил своите мотиви за отказ да гледа делото, но общото е отговорността да се осигури безпристрастност и справедливо решение за подсъдимия. Лечков неведнъж публично е изказвал своите предубеждения към съда в Сливен.

Данчев поясни, че ВКС не може да върне отново делото в Сливен и би трябвало да определи друг окръжен съд, където да се гледа процесът.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура Сливен е предявила ново обвинение на сливенския градоначалник. Това се е случило на 23 декември, съобщи самият Йордан Лечков. Той обаче не пожела да даде подробности, тъй като се е подписал, че няма да огласява такива.

“Казаха, че информацията е класифицирана и не мога да давам подробности. За пореден път казвам – прокуратурата показва импотентност, дори едно обвинение не могат да скалъпят”, каза Лечков, цитиран от Дарик радио. Той допълни, че наблюдаващият прокурор вече 6 години му бил “личен прокурор”, защото правел проверки след проверки. “Имаме 4-5 човека в администрацията, които се превърнаха в печатари, подготвяйки обяснения и справки”, каза още кметът. Той потвърди казаното преди време, че залага и двата си хотела, ако има осъдителна присъда спрямо него, пише БТА.

На 2 декември Окръжната прокуратура в Сливен внесе обвинителен акт в съда по едно от делата, водени срещу Йордан Лечков. Тогава от прокуратурата заявиха, че кметът е виновен за това, че през март 2005 г. е поискал и приел от Илия Георгиев-Манастара дар за ОФК „Сливен-2000″ – сумата от 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице в Изпълнителна агенция по горите. Според държавното обвинение така Лечков, в качеството му на длъжностно лице и с цел да набави имотна облага за „Сливен-2000″, е поддържал заблуждение у Георгиев и с това му причинил имотна вреда в размер на въпросната сума.

На 15 април Лечков беше привлечен като обвиняем по седем обвинения за престъпления по служба – за злоупотреба със служебно положение, нецелево разходване на бюджетни средства и за съставяне на официален документ с невярно съдържание. Сливенският съд отстрани кмета от длъжност, но в края на юни Апелативният съд в Бургас го възстанови на поста.

На 23 март около 13 часа кметът на Сливен бе спрян от патрул на алея „Яворов“ в столицата заради превишена скорост. Според полицаите Лечков не спрял първоначално при вдигната стоп-палка и патрулът го последвал. Когато служителите на реда настигнали колата, подали сигнал със сирената. Лечков спрял автомобила и полицаите започнали да му съставят акт. Тогава били разменени остри реплики между служителите на полицията и кмета на Сливен, като според свидетелските показания, Лечков им показал среден пръст и се държал грубо. Той обаче твърди, че не е видял първоначално подадения сигнал и потеглилия след него автомобил. Инцидентът обаче се размина без последици за кмета, тъй като наказателното производство срещу него бе прекратено на 15 юли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6305 |22.12.2010 Пропуски на обвинението блокира делото срещу "Наглите" . 4| 4775 |20.12.2010 Заболяване отложи делото срещу Очите . 14| 5074 |20.12.2010 НЦИОМ: 66% от българите дават подкра на ГЕРБ . 2| 6811 |20.12.2010 Болни и стари да продават имоти с „последно пълномощно”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads