Реклама / Ads
19| 4284 |09.03.2016 НОВИНИ

Съдиите гневно напомниха на Цацаров що е то съд и независимост

.
Гневно отворено писмо изпратиха от Съюзът на съдиите в България до главния прокурор Сотир Цацаров. То е отговор на вчерашните твърдения на обвинител №1, който прехвърли вината за оправдателните присъди на съда, като неглижира ролята на прокуратурата в събирането на неопровержими доказателства и подготвянето на грамотен и издържан обвинителен акт.
 
Според Съюза на съдиите това е “пореден опит за накърняване на независимостта на съда”. “Изказването на главния прокурор е отчетлив опит да прехвърли и вмени отговорности на съда, каквито той не носи. В правовата държава, в която се съблюдават принципите на върховенството на закона, на независимостта и безпристрастието на съда и на справедливия съдебен процес, са недопустими заключения, че съдът „е виновен” за оправдателните присъди. По подобна сбъркана логика, съдът би следвало да е „виновен” и за осъдителните присъди”, пишат съдиите.

И допълват: “Заключения от такъв тип, несъвместими с основни правни постулати, не просто подкопават доверието в съда, внушавайки, че той следва да вземе нечия страна – в случая тази на прокуратурата – и да постановява актовете си само в неин интерес, но са абсолютно неприемливи от гледна точка на минималния стандарт, изискуем за върховенството на закона”.

“Ролята на съда не е на „борец с престъпността”, защото той не е овластен да повдига обвинения. Още по-абсурдно е да се очаква от съда да действа „в тандем” с обвинението, подпомагайки преодоляването на слабостите в тезата му или толерирайки дефицитите и/или непреодолимите пропуски в доказателствения му подход”, отсичат оттам.

Те припомнят, че съдът не е помощник на прокурора. “Съдът е арбитър и за да се справи качествено с тази своя функция той трябва да е независим и безпристрастен. Затова по закон съдът е равноотдалечен както от прокуратурата, така и от подсъдимия, както от ищеца, така и от ответника, както от жалбоподателя, така и от административния орган. Когато решава дело, съдът се произнася въз основа на доказателствата”, категорични са съдиите.

“Не съдът, а прокурорът е „господар на досъдебното производство” и от качественото ръководство на последния зависи какви доказателства ще бъдат събрани, дали това ще е своевременно, както и дали ще се повдигне на някого обвинение и какво ще бъде то. В този аспект, изразеното от главния прокурор становище е опасно за демокрацията, тъй като на съда се приписва роля, каквато той няма”, обясняват те.

И заключват: “Съдът е подчинен само на закона. Иначе не би могъл да въздаде справедливост”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5789 |22.01.2016 Съюз на съдиите: Изборът на Узунов е срам за гилдията, Борисов да каже за смс-а . 3| 4997 |20.01.2016 Съюзът на съдиите иска обяснение от ВСС за свалянето на Найденова . 0| 5100 |22.12.2015 Съюзът на съдиите предлага магистратите да се изберат пряко в двете колегии . 2| 4258 |18.12.2015 Холандският посланик подкрепя протеста на съдиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads