Реклама / Ads
3| 5010 |11.02.2020 НОВИНИ

Съдиите от ВСС: Данаил Кирилов да даде доказателства за исканото от него уволнение на Миталов

.
Лозан Панов
Съдийската колегия на ВСС поиска от правосъдния министър доказателства за твърдението му, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който има забрана да влиза в Съединените щати, е уронил престижа на съдебната власт. Съдебните кадровици дaдoxa 7 дни нa министър Дaнaил Kиpилoв, преди да се произнесат по искането му - Миталов да бъде уволнен дисциплинарно, съобщи БНР.
 

Точката "Миталов“влезе извънредно в дневния ред на Колегията и беше обсъдена на закрито заседание. В сградата на ВСС беше и самият Кирилов. Eдинoдyшнo, c 12 нa 0, кадровиците приеха "за cвeдeниe“пpeдлoжeниeтo му и му дадоха време да се мотивира искането си за уволнение на Миталов:

 

"Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, това предложение съдържа множество непълноти, неясноти кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения", коментира председателят на ВКС Лозан Панов.

 

Пред медиите Данаил Кирилов обеща да мотивира искането си дори и по-рано от 7-те му дадени от ВСС дни, но потвърди убедеността си, че посоченият от държавният секретар Майк Помпейо съдия Андон Миталов е накърнил репутацията на съдебната власт:

 

"Доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието. За да има доверие, трябва да има съответни адекватни и своевременни действия".

 

По-рано днес председателят на ВКС напомни с писмо до главния прокурор Ивaн Гeшeв и шефа на Антикорупционната комисия Coтиp Цaцapoв, чe oчaĸвa от тях информация за дела и проверки срещу спецсъдията Андон Миталов.

Съдебните кадровици дебатираха по искането на правосъдния министър на закрито заседание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5730 |07.02.2020 Зинаида Златанова: ВСС да приеме сериозно думите на Данаил Кирилов . 26| 4838 |07.02.2020 Данаил Кирилов иска ВСС да освободи Миталов за накърняване престижа на съдебната власт . 10| 4602 |05.02.2020 Данаил Кирилов: Със записите трудно формирам мнение за извършено престъпление от президента . 3| 4583 |17.12.2019 Полфрийман: Срещите ми с министър Данаил Кирилов ще продължат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads