Реклама / Ads
3| 6528 |02.09.2013 НОВИНИ

Съединение приюти три сирийски семейства

.
Бунтовници и военни отвличали малки деца в Сирия, държали ги в плен по седмица, гаврели се с тях, след което ги убивали и хвърляли разчленените им тела пред вратите на родителите им. Това разказват бежанци от арабската държава, намерили подслон у нас в триетажното общежитие на бившето училище за трактори в Съединение.
 

Там сега живеят 15 човека от три семейства. Мотивите им да бягат от режима на Башар Асад са различни, но са благодарни на съдбата, че са оцелели. Затова смятат решението на Барак Обама да удари режима в Сирия след решение на Конгреса за много закъсняло. Това е трябвало да се случи много отдавна, казва най-възрастният бежанец – Мохамед Абду. Той обяснява, че подобни отвличания с убийства на деца ги вършели както бунтовниците наемници, така и войници от редовната армия.

Мохамед Абду и семейството му избягали преди няколко месеца от Сирия. Главата на фамилията взел решението след многобройни заплахи лично и по телефона от властите.

Освен трите деца, с които пресякъл границата с Турция, Мохамед има и други двама синове. По-големият бил военен към режима на Башар Асад, а когато започнали бунтовете срещу режима, властите мобилизирали и втория му син. Той бил изпратен на неколкомесечна подготовка, след което го пуснали в отпуска. Когато се прибрал у дома, казал на баща си, че с батко му ще избягат. След това големите му двама синове напуснали армията и се скрили в селце, близо до Кюрдистан. Точно тогава започнал кошмарът за семейството на Мохамед Абду. Властите го обвинили за бягството на синовете му и му заявили, че той и другите му три деца ще понесат вината. Така Мохамед решил да бяга. До Турция се придвижили с арабските си паспорти. Там спазарили кола, която ги откарала до границата с България. „Към 30 минути продължи пътят с колата, а шофьорът ни каза, че към България ще трябва да вървим към 2 часа пеша, след което ни остави и ние тръгнахме”, разказа Мохамед.

Той не знае колко километра са изминали пешком. Било е зима, времето било студено, валели дъжд и сняг и земята била разкаляна. Когато ги задържали на браздата, ги откарали в бежанския лагер в Свиленград. Оттам се свързали с човек на бизнесмена Аладин Харфан и пристигнали в Съединение.

Там живее и младеж, който вчера стана на 18 г. и който е бил от страната на противниците на Асад. Менар Ахмад Джабар, бил прострелян в лявата ръка и едва оцелял по време на големия протест в Дамаск от миналия 14 юли.

Тежко ранен Менар Ахмад Джабар успял да стигне до Турция. В бежански лагер го оперирали и спасили ръката му. За да пресече границата с България, преди година платил 1000 евро на трафикант. Знае английски и френски, а в родината си е учил изкуство и е карал курс по фризьорство. Обмисля да работи като фризьор на по-късен етап, когато научи добре и български. След това обяснява, че в никакъв случай няма да празнува 18-ия си рожден ден, който беше вчера. „Далече съм от родината си и няма да празнувам”, каза Менар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 5050 |19.07.2013 Найденов: Фидосова е бушонът, който пази цялата инсталация от късо съединение . 9| 5900 |15.12.2012 Ливански наркобос приютил Галеви . 5| 5556 |06.11.2012 Търсим подслон за сирийски бежанци . 24| 9504 |06.09.2012 Съединението прави силата. Честит празник!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads