Реклама / Ads
39| 4917 |06.09.2010 НОВИНИ

Съединението размина програмите на Борисов и Първанов

.
Държавният ни елит ще посрещне разединен 125-годишния юбилей от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
 

Днес в Пловдив, където се е състояло историческото събитие, премиерът Бойко Борисов и президентът Георги Първанов няма да бъдат рамо до рамо по време на тържествата. За празненството на едноименния площад под тепетата се очаква да пристигне само държавният глава Георги Първанов, който ще произнесе слово.

От екипа на премиера Борисов обясняват, че той е ангажиран и няма да участва в церемонията. Борисов няма да отиде и в град Съединение, откъдето е тръгнало голямото дело, защото програмата на Генерала е променена.

За да не обиди пловдивчани обаче, все пак Бойко Борисов намери време вчера да посети Пловдивска област. Там той откри новата пречиствателна станция на Сопот. Малко преди това пък награди и участниците в Балканиадата по конен спорт в село Войводиново.

На церемонията по повод 125-ата годишнина от Съединението днес в Пловдив ще присъства само парламентарната шефка Цецка Цачева. Тя обаче няма да остане след това за официалния коктейл, който ще даде кметът на града Славчо Атанасов. Причината най-вероятно е, че кметът е избрал за коктейла ресторанта на червения олигарх Георги Гергов.

Нито един министър или депутат от ГЕРБ също няма да уважи почерпката в парк-хотел "Санкт Петербург". Общо 600 покани са били изпратени преди дни за коктейла от кмета Атанасов. Освен първите държавни мъже, депутатите и министрите покани са получили областният управител, районните кметове и техните заместници, както и 273 души общественици, бизнесмени и интелектуалци. Твърди се, че депутатите от управляващата партия бойкотират кмета Атанасов заради отношението му към кабинета.

Преди дни Frognews.bg предупреди, че войната между институциите ще помрачи тържествата. За пръв път толкова важно за държавността ни събитие няма да има патрон на празника, нито е създаден национален комитет за отбелязването на юбилея според традицията, която се спазва още от царско време.

От кмеството в Пловдив, където се е състояло историческото събитие, потвърдиха, че няма сформиран национален комитет, нито е избран патрон на юбилея. Инициативата трябваше да дойде от кмета, но вероято заради неразбирателство Първанов или Борисов да е патрон традицията е провалена.

Въпреки това честванията за Съединението започват днес сутринта с тържествен молебен в храм "Св. Богородица". В късния следобед ще се проведе традиционната възстановка на събитията от преди 125 години, организирана от комитет "Родолюбие". А тържествената заря-проверка е от 20,30 часа на пл. "Съединение".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6324 |06.09.2010 Проф. Марков: 125 г. след Съединението българите пропускат националното помирение . 19| 6871 |04.09.2010 ГЕРБ взе на мушка варненския кмет; новият президент - 100% от партията на Борисов . 26| 6460 |03.09.2010 С Формула 1 Румен Петков сложи динена кора на Борисов . 11| 6167 |03.09.2010 Борисов "връхлетя" на "Люлин", размаха пръст на строителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads