Реклама / Ads
57| 5897 |18.06.2013 НОВИНИ

Сайт написа: Плевнелиев скрил 1 млн. долара в офшорка

.
Росен Плевнелиев
Парите били в офшорна фирма в Кипър, контролирана от настоящия президент на България, твърди сайтът Silnabulgaria.com. Впоследствие обаче информацията там обаче изчезна.
 

Международно разследване на независими журналисти открило, че президентът Росен Плевнелиев е скрил 1 млн. долара в офшорка. Според информацията той източил инвеститора в Бизнес парка, Linder с крупната сума. Парите били в офшорна фирма в Кипър, контролирана от настоящия президент на България, твърди сайтът Silnabulgaria.com. Информацията там обаче бе мистериозно изтрита. Според публикацията офшорни фирми на държавния глава Росен Плевнелиев били открити в Кипър. 

 

През 1999 г. сделките са ставали, като управляваната от Плевнелиев "Линдер-Ирис Имобилен" е подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местния адвокат Джордж Киру. По договор Inox получава 110 000 долара за анализ на пазара на недвижими имоти в полза на Линдер, а освен това като консултант на Българска Инвестиционна Банка Inox получава и 311 000 долара за посредническа дейност, при покупка на банков офис от търговската институция за сградата, която Линдер строи на ул. "Лайош Кошут" 4.
 

Документите, с които разполага OSRA Bulgaria Ltd потвърждават, че Росен Плевнелиев е краен собственик на фирмата, а достъп до авоарите е имала първата му съпруга Вероника Плевнелиева.
 

Преди два месеца гръмна скандалът "Офшорлиикс", когато международният център за разследваща журналистика в сътрудничество с журналисти от 46 държави публикува най-големия разкриван някога списък на офшорните дружества. Имена на български граждани не бяха разкрити. Кларк Гаскойн от Международната организация Global Financial Integrity обаче изчисли пред БНР, че България е изгубила в нелегални трансфери на пари за последните години около 16 милиарда долара. "Надявам се, че ще има журналистическо разследване и истината, каквато и да е, ще излезе наяве". Така зам.-шефката на парламента Мая Манолова коментира информацията на сайта www.silnabulgaria.com, че президентът Росен Плевнелиев има 1 млн. долара в офшорни фирми в Кипър. Манолова обясни, че не е в течение с информацията, но призна, че била чула за нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7263 |07.06.2013 Братът на Плевнелиев не е обран . 11| 5187 |07.06.2013 Обраха брата на Плевнелиев . 46| 5655 |30.05.2013 Плевнелиев: Няма да подпиша за посланици, принадлежали на ДС . 7| 6426 |30.05.2013 ФБР спря наши пиратски сайтове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads