Реклама / Ads
5| 5060 |18.04.2011 НОВИНИ

Съюзът на Октопода с черна каса

.
Фирма, близка до Алексей Петров, цакала по 5 бона месечно под масата
 

Съюзът за стопанска инициатива е криел черна каса, през която са минавали съмнителни средства. Това са открили разследващите по делото „Октопод”, научил „Монитор” от източници от съдебната система. Изпълнителен директор на работодателската организация е Алексей Петров-Трактора. Преди година в рамките на разследването срещу него прокуратурата започна проверка на дейността на ССИ заради съмненията, че част от капиталите на тартора на Октопода са изпрани през фирми и лица, членуващи в организацията. При разследването били открити доказателства, че съюзът действително върти двойно счетоводство.

„Натъкнахме се на счетоводни документи, които показват, че дейността на организацията се финансира от близката до Алексей Петров „Лев корпорация”, разкриха източниците на вестника. Те обясниха, че всеки месец дружеството незаконно е финансирало ССИ със суми от 2000 до 5000 лева. Парите били давани под масата и са отчитани от корпорацията с фалшифицирани документи и подправени фактури. В същото време обаче съюзът е нестопанска организация и няма право да извършва търговска дейност, нито да получава финансиране, различно от членския внос на дружествата, които са в него. Заради това ССИ е водил двойно счетоводство, при което е отбелязвал сумите, получавани от „Лев корпорация” във втора, тайна финансова книга. Тя била открита при инспекцията на разследващите.

Според магистрати финансовите врътки най-вероятно са били правени с две цели ­ пране на пари и укриване на данъци. „Представете си, че „Лев корпорация” иска да декларира по-малка печалба, за да плаща и по-малко налози. Това се постига по следния начин ­ дружеството увеличава изкуствено разходите си. Най-често за тази цел се използват фиктивни договори за реклама и консултантски услуги”, обясниха те. „В този случай е нарушено законодателството. Тъй като „Лев корпорация” е член на съюза и плаща членски внос, по принцип няма право да финансира по друг начин организацията. Тук обаче дори не говорим за това, а за чиста проба престъпление, наказуемо по Наказателния кодекс”, категорични за източниците на „Монитор”.

В същото време с финансовите инжекции под масата съюзът на Октопода е получавал възможност да прави кампании. ССИ е известен със спорните си „граждански” инициативи, последната от които предстои да бъде реализирана. Под егидата на съюза Светлозар Николов, известен като Светльо Ментата, свиква национален протест пред БНБ заради високите лихви на банките. Както вече „Монитор” писа, Николов е крупен данъчен длъжник, който преживява със средства, давани му от близки до Алексей Петров-Трактора кръгове. В момента разследващите правят кръстосана проверка в счетоводствата на ССИ, на „Лев корпорация” и всички, свързани с кръга „Октопод”, фирми и ръководствата им. Те изследват фактура по фактура осчетоводените разходи и укритите приходи. „Назначени са финансови експертизи, чието изготвяне ще отнеме време. Въз основа на тях ще бъдат определени виновните длъжностни лица и те ще бъдат пратени на съд”, обясниха източниците на вестника. Според тях след приключването на разследването освен изпълнителният директор на съюза Алексей Петров-Трактора, който до две седмици ще бъде даден на съд за рекет, изнудване на бизнесмени и опит за убийство, с обвинения за финансови престъпления вероятно ще се сдобият и останалите членове на ръководството на ССИ. По документи председател на Управителния съвет на ССИ е ректорът на УНСС проф. Д-р Борислав Борисов. Той обаче твърди, че още преди година е напуснал съюза и в момента цялата власт е в ръцете на зам.-шефа на организацията Теодор Дечев. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 5873 |12.04.2011 Черната холандска събота през български очи . 11| 5180 |01.04.2011 Цветанов: Стоилов, кажи за връзките си с Октопода! . 30| 5363 |25.03.2011 Цветанов: Има доказателства срещу „Октопода” . 4| 4963 |18.03.2011 Миков: Парите от контрабанда отиват в черната икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads