Реклама / Ads
47| 7171 |27.12.2012 НОВИНИ

Съюзът на съдиите: Изборът на Цацаров е противоконституционен

.
Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор, след като беше гласувана само неговата кандидатура Източник: webcafe
Изборът на новия главен прокурор Сотир Цацаров е извършен в нарушение на Конституцията.
 

Това е официалната позиция  на Съюза на съдиите в България (ССБ).

Според ССБ указът на президента подлежи на проверка за съответствието му с върховния закон.

Съдийският съюз припомня разпоредбите на конституцията и на Закона за съдебната власт за избор и назначаване на главния прокурор - всички допуснати кандидати да бъдат подложени на тайно гласуване и ако никой не получи две трети от гласовете на Висшия съдебен съвет, тогава първите двама, получили най-много гласове, да бъдат подложени на второ тайно гласуване.

Вместо да бъдат изпълнени конституционното и законовото изискване станахме свидетели на безпрецедентна намеса на член на правителството (министъра на правосъдието Диана Ковачева - бел. ред.) при избора. ВСС направи предложение до президента за назначаване, въпреки допуснатото нарушение, а президентът не упражни правото си да откаже да издаде указ при първо предложение от ВСС.

Недопустимо е чрез вътрешни правила ВСС да ограничи конституционно даденото му правомощие да подложи на обсъждане и гласуване в процедурата всички участващи кандидати за назначаване на главен прокурор, подчертават от ССБ.

Тайното гласуване за един кандидат съответства на основния закон само ако той е единственият участник в процедурата. А назначаването от президента на избрания по описания начин главен прокурор прави указа на президента подлежащ на проверка за съответствието му с конституцията, посочват още в позицията си.

"Съдийската общност не може да остане безучастна при публичното погазване на Конституцията на държавата. Дори когато не разполагаме с правомощия да попречим на потъпкването, службата ни за утвърждаване на върховенството на закона не допуска да бъдем мълчаливи наблюдатели", заявяват още от организацията.

Според съюза съдебните институции и техният върховен орган - ВСС, трябва да бъдат еталон за законосъобразност.

В тази връзка магистратите цитират и чл. 150, ал.1 от Конституцията, според който една пета от народните представители, президентът, Министерският съвет (МС), Върховният касационен съд (ВКС), Върховният административен съд (ВАС) и главният прокурор могат да сезират Конституционния съд, за да бъде проверен указът на Плевнелиев за назначаването на Цацаров.

МС, Плевнелиев и ВАС са „изключени априори" (председателят на ВАС Георги Колев беше сред  застъпниците на електронния вот, който не позволи да се гласува едновременно и тайно за тримата кандидати), смятат съдиите.

Съюзът на юристите в България също ще извърши обстоен анализ на проведените избори за членове на Висшия съдебен съвет и конституционни съдии от парламентарната квота, както и за главен прокурор, съобщиха от съюза.

Анализът ще бъде направен съвместно с други правни неправителствени организации и ще има за цел да предложи решения за допуснатите слабости по отношение на непрозрачните процедури, посочват още от Съюза на юристите.

Резултатите ще бъдат изпратени и до Европейската комисия.

На 20 декември след 10-часово изслушване на трима кандидати за главен прокурор - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов, ВСС гласува само за Цацаров, който получи 18 гласа - с един понече от необходимите 17 гласа, и веднага след това председателстващият ВСС правосъден министър Ковачева закри заседанието.

Ден по-късно президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Цацаров, въпреки че цял месец се оспорваше от неправителствени организации, а и от председателя на ВКС проф. Лазар Груев,  приетата от ВСС процедура за електронното последователно  гласуване.

Препоръките бяха за вот с интегрална бюлетина, чрез който гласуването е едновременно и тайно и за тримата кандидати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 84| 6636 |11.11.2012 Митрополит Николай: Изборът на Кирил е в разрез с устава . 2| 5094 |22.10.2012 Съюзът на лекарите подкрепи медиците, подали оставка в Стара Загора . 3| 5174 |26.09.2012 Изборът за ВСС на финала - НС избира членовете от парламентарната квота . 4| 4915 |22.12.2011 Административният съд: Изборът на Фандъкова-законен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads