Реклама / Ads
7| 6375 |02.06.2020 НОВИНИ

Съюзът на съдиите осъди атаките срещу Лозан Панов

.
Лозан Панов Източник: БГНЕС
Съюзът на съдиите в България осъди с декларация атаките срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов през последните месеци. Организацията първо напомня за изказването на министъра на правосъдието Данаил Кирилов от миналата седмица. Тогава Кирилов обясни, че тълкувателно решение на Върховния съд за конфискацията е ”пренаписало закона” и това било основание за оставката на неговия председател.
 

"Фактът, че в случая по такъв начин се коментира решение на ВКС от българския министър на правосъдието и че в неговите представи може да се търси отговорност за съдебното решение от председателя на съда, без този коментар да предизвика каквито и да е последствия, е признак за нездравото състояние на независимостта на съдебната власт в страната ни", се казва в позицията на съдийският съюз.


ССБ напомня за поредицата от публични атаки срещу председателя на Върховния касационен съд от последните месеци.


"Те показват настървено единодушие и синхрон между висши представители на изпълнителната, законодателната власт и административния орган на съдебната власт – Висшия съдебен съвет (ВСС). Тези атаки формално са насочени срещу председателя ѝ, но по същество представляват посегателство срещу авторитета на върховната съдебна инстанция в държавата, защото за гражданите той е лицето на институцията…", се казва в позицията на съдиите.


Преди няколко седмици ВСС взе решение за отнемане на стопанисването на Съдебната палата в София от председателя на Върховния касационен съд заради заснимането на смущаващ видеоклип. Съдебните кадровици игнорираха изцяло отговорността за клипа на съдебна охрана, която се ръководи от министъра на правосъдието.


"Това не е нищо повече от пореден претекст за демонстрация на надмощие, за публично накърняване на достойнството на председателя на ВКС и за стесняване на правомощията му, което има за последица обща дестабилизация на съдебната власт и ерозиране на конституционната тежест на ролята на ВКС за действително разделение на властите", се казва в позицията на ССБ.


Организацията напомня, че далеч по-съществени "позорящи актове" са били оставени без внимание от ВСС и напомня за поведението на главния прокурор.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4857 |23.05.2020 Осъдиха бившия шеф на прокуратурата в Кнежа за длъжностно престъпление . 1| 4234 |07.05.2020 Осъдиха окончателно мъж за убийство, извършено преди 17 години . 6| 6956 |05.05.2020 Лаура Кьовеши осъди Румъния в Страсбург . 5| 6019 |04.05.2020 Осъдиха държавата да плати близо 565 000 лв. за противоконституционен закон и бездействието на парламента по него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads