Реклама / Ads
1| 6982 |08.06.2017 НОВИНИ

Съюзът на съдиите: Не приемаме посланията на Цацаров

.
Съюзът на съдиите в България излезе с ново отворено писмо, озаглавено „Защо мълчим“ – този път по повод на коментари за съда на главния прокурор Сотир Цацаров.
 
От ССБ са категорични, че не могат да приемат посланията на главния прокурор, разделящи съдиите на заслужаващи уважението му, и на такива, които не попадат в тази категория. „Опитите за изкуствено разделяне на съдийската общност, както и между професионалните съсловия на съдии и прокурори, са ясно разпознаваеми и не би следвало да разчитат на успех. Те в крайна сметка подкопават държавността и общественото доверие в съдебната система”.

В писмото си ССБ заявяват: „Много пъти се е налагало ССБ да обяснява, че в една правова държава съдът е коректив за законността на действията на полицията и на другите органи на изпълнителната власт. Не мислехме, че ще се налага да обясняваме, че това се отнася и за прокурорските органи, които не би следвало да демонстрират, че са над съда, било чрез даване на указания, за които твърдят, че не могат да бъдат преценявани за законност от съда, било чрез задържане на страни по дела в почивката на съдебно заседание. Не бихме могли и да си представим, че чрез такова действие се осуетява наказателно производство, водено по повдигнато и поддържано от същата прокуратура обвинение. Не считаме въобще за възможно държавен обвинител в присъствието на главния прокурор да заяви, че в преценката на прокуратурата е да задържи и подсъдим по друго дело, докато срещу него не е приключило съдебно заседание.

Многократно в последните седмици главният прокурор заявява, че председателят на Върховния касационен съд и част от съдиите се занимават с политическа дейност. Като примери са посочвани раздухвани в определени „медии“ твърдения за скандали с многомесечна давност. По някои от тези публикации комисии на ВСС са се произнесли, като са приели, че липсват данни за нарушения. Останалите такива публикации не са привлекли вниманието на членовете на ВСС, които да поставят на вниманието на този орган обсъждането им и да настояват произнасяне по същество. Главният прокурор в една правова държава не може да разпространява твърдения, че съдии не се занимават с правораздаване, а са политически или партийно ангажирани, без да се основава на решения на компетентни органи, с които такива, по своето същество нарушения, са установени по отношение на който и да било съдия”, заявяват от ССБ.

В заключение от Съюза на съдиите констатират, че когато се говори едно и също, а това остава без внимание от страна на Висшия съдебен съвет и другите държавни органи, имащи отговорности за утвърждаването на законността и правовата държава, се достига предел, отвъд който говореното престава да има значение.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6674 |09.05.2017 Съюзът на съдиите иска разследване на Цацаров . 1| 4030 |28.04.2017 Съюзът на издателите: Случаят със Сашо Дончев говори за институционален тормоз . 4| 4305 |20.04.2017 Депутат от ДПС: Не приемаме управление с националисти . 8| 4587 |23.03.2017 Радев към Ердоган: Не приемаме уроци по демокрация
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads