Реклама / Ads
9| 5032 |03.02.2014 НОВИНИ

Съюзът на съдиите ще търси главен инспектор

.
Единствената кандидатура за инспектор №1 бе тази на съдия Веселина Тенева
Съюзът на съдиите в България започва консултации за издигане на кандидатура за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет от професионалната общност. Провалът на последната процедура за избор на главен инспектор и тежката институционална криза на Инспектората на Висшия съдебен съвет, намерили критично отражение и в доклада на Европейската комисия.
 

Това се посочва в позиция на ССБ. Трябва отговорен подход от страна на професионалната ни организация, застъпвала последователно и неотклонно позиция, че номинираните за този пост следва да са образец на висок професионализъм и изключителен интегритет.

С решение от 29 януари Правната комисия при Народното събрание предоставя разумен срок за подготовка за номинации - 2 април, което позволява издигането на кандидатурата от професионалната общност да протече в условията на прозрачност и при ясен регламент.

Заявяваме своето намерение да ползваме всички достижения на неправителствените организации, развиващи авторитетна дейност за реформиране на съдебната система, за провеждането на процес по прозрачно излъчване на кандидатура, чиито професионализъм и почтеност са извън всякакво съмнение и са единственият решаващ мотив за отличаването й, се казва в позицията.

В близките дни УС на ССБ ще обсъди и огласи профила, на който следва да отговарят кандидатите за главен инспектор. Ще обяви и правилата за протичане на консултацията в професионалната общност и за номинирането на кандидати, така че да бъде гарантирана пълна прозрачност на процедурата и възможност за участие на всички желаещи в равнопоставени условия, гарантират от там.

ССБ декларира позицията си, че излъчената от професионалните среди кандидатура ще бъде представена пред цялата общественост, в рамките на публичен формат и обявен предварително ясен регламент, осигуряващ видимост на обективните показатели за вземане на решение и съответно ясна отговорност за тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5895 |29.01.2014 НС прекрати процедурата за избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС . 35| 5292 |29.01.2014 Манолова, притеснена: Кой ще се подложи на жестоко състезание за главен съдебен инспектор? . 20| 5496 |28.01.2014 БСП и ДПС спряха избора на главен съдебен инспектор . 44| 5942 |16.01.2014 Станишев: Ха-ха-ха, Моника не е Главен прокурор на републиката!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads