Реклама / Ads
0| 3766 |07.12.2016 НОВИНИ

Съюзът на съдиите: ВСС прилага ”силов подход” спрямо неудобни

.
Висшият съдебен съвет (ВСС) прилага ”силов подход” спрямо неудобни съдилища и съдии, обяви Съюзът на съдиите в България (ССБ) в своя декларация.
 

Повод за нея са двете доста спорни решения, взети от мнозинството в Съдийската колегия на съвета преди ден по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Те са за възлагане на цялостна проверка за забавени над 2 г. дела в Софийския градски съд (СГС) и Софийския районен съд (СРС), както и за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова.

 

"Повод за конкретното активизиране на Комисията по дисциплинарни производства и на Инспектората към ВСС обаче се явява сезирането им от страна на главния прокурор с данни, събрани в хода на проверка, каквато прокуратурата не е оправомощена да извършва по отношение на дейността на съда", подчертават от ССБ.

 

Съдиите отбелязват още, че с действията си мнозинството в Съдийската колегия на ВСС "легитимира тази нямаща своето основание в закона дейност на прокуратурата, а преди това отказа и да вземе отношение по манипулативния начин на представяне на извършената "проверка" от страна на прокуратурата на дейността на наказателните отделения на СГС и СРС".

 

"Изразяваме твърдото си несъгласие с така демонстрираното избирателно отношение от страна на мнозинството на Съдийската колегия на ВСС и с използването на силов подход по отношение на явно считани за неудобни съдилища и съдии", декларират съдиите от съюза.

 

Те припомнят, че вече над година и половина съдебните кадровици продължават да дължат отговор пред обществото и гилдията "какви са били причините и кои са били отговорните лица от предходното ръководство на СГС за констатираните при проверката на нарочната комисия на ВСС "недобри практики", обобщени в доклада от месец април 2015 г."

 

"Както е видно от същия доклад, още при извършената тогава проверка, обект на интерес от страна на комисията е била и срочността по разглеждане на дела в СГС и особено в наказателното му отделение, включително и изготвянето в срок на съдебните актове и мотивите към тях. В последвалия период от време проверки на наказателните отделения на СГС и СРС са били извършвани от Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и съответните по-горни съдилища. Всички констатирани данни при тези проверки са били на разположение на членовете на ВСС и на ИВСС както по отношение на цялостната дейност на отделенията, така и на съдиите от тях", припомнят още от ССБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3600 |26.10.2016 Вместо наблюдение, Европа ще ни прилага механизъм за демокрация . 0| 4121 |01.09.2016 Турският министър за ЕС: Няма да прилагаме споразумението без безвизов режим . 2| 4931 |12.08.2016 Съюзът на съдиите: Не ние, а МВР отговаря за „домашния арест“ . 0| 4320 |05.08.2016 Съюзът на съдиите се кани да сезира съда в Страсбург заради съдебния закон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads