Реклама / Ads
1| 5001 |03.10.2017 НОВИНИ

Само двама от стария ВСС си искат парите от спорния бонус, който сами си гласуваха

.
По неофициална информация мнозинството от членовете на съвета са оттеглили заявленията си за получаване на спорните обезщетения, които вече приключилият работата си ВСС си гласува. Само Румен Боев, прокурор от Пловдив и Димитър Узунов, съдия от Сандански не са сторили това.
 
Но засега и те не са взели нищо, защото администрацията на ВСС е отказала да съгласува молбите им за получаване на парите, съобщи "Правен свят". Димитър Узунов преди време заяви, че заплатата му е 7000 лева месечно и че не мисли да се отказва от бонуса, който сам си е определил като член на ВСС. Той е и довереното лице на Сотир Цацаров, поне ако се съди по пламенната защита на главния прокурор по всички линии, които демонстрираше непрекъснато. Явно, позицията на пловдивския прокурор Боев е същата, макар и не обявена публично.

На 16 март т.г. ВСС направи собствено тълкуване на чл. 29 и чл. 225 от Закона за съдебната власт (ЗСВ). Според чл. 225 при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20.

Нормата ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор. Тя не е и сред изрично изброените в чл. 29 ЗСВ, който изчерпателно сочи кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на съвета.

Тълкуването, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им, засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици и имат предходен стаж в системата. То е в полза и на тези от тях, които идват от системата, но не са си взели компенсацията при избора им в съвета. Двама членове на съвета – Соня Найденова и Калин Калпакчиев обявиха преди време, че няма да се възползват от това решение на ВСС, защото такова обезщетение не им се дължи и нямат право на него. Ясен Тодоров също обяви, че няма да поиска сега заплатите, а ще го направи, когато напусне съдебната система.

Преди време на заседание на ВСС стана ясно, че в средата на септември в деловодната систма се е появила заповед на представляващия ВСС Димитър Узунов, с която е възложено на главния секретар на съвета Димитър Тончев да се събере необходимата информация, свързана с определяне размера на обезщетението по реда на чл.225, ал.1 от ЗСВ, подготвяне на заповеди за това, и за изплащане в срок до 3 октомври 2017 г. на изборните членове на дължимото обезщетение.

Преди да се стигне до плащането обаче заявленията е трябвало да минат съгласувателна процедура през три дирекции - правна, човешки ресурси и бюджетна. Но служители на администрацията на ВСС отказали да съгласуват заявленията като мотивите засега не са известни.

И по неофициална информация заради тези им действия в момента администрацията е подложена на натиск. Членове на ВСС настоявали главният секретар да пенсионира онези служители, които са навършили годините за това. Но Димитър Тончев отказал да стори това. Очаква се членове на ВСС да отнесат въпроса до новия състав на Пленума на съвета като идеята е той да вземе решение, с което да задължи главния секретар да пенсионира въпросните служители. Засега такова предложение не е внесено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5774 |03.10.2017 Експерти: ГЕРБ останаха без опозиция и се самозабравиха . 1| 4747 |01.10.2017 Атентат в Марсилия, двама убити с нож . 0| 4327 |30.09.2017 Само един кандидат за лидерството на ДБГ . 0| 4129 |29.09.2017 Зам.-кмет ще се самоубива публично, не е ясно дали с харакири или ще се беси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads