Реклама / Ads
5| 5946 |18.04.2010 НОВИНИ

Само един от "Недосегаемите" остава в ареста

.
Само един от тримата арестувани при операцията на МВР "Недосегаемите" - 26-годишният Желяз Иванов, остави в ареста с мярка "постоянно задържане" Софийски градски съд.
 

Другите двама, срещу които прокуратурата повдигна обвинението, се освобождават незабавно срещу гаранция. На Борислав Христов е определена гаранция от 8 000, а на Ивайло Йорданов - 5 000 лв.

Припомняме че тримата" недосегаеми" бяха арестувани на 15 април, при спецоперация на МВР, ДАНС и Прокуратурата,  свързана с установяването на йерархически изградена група за пране на пари и данъчни престъпления.

В петък прокуратурата повдигна обвинения на петима от задържаните в хода на операцията.

Тя поиска постоянен арест за тримата, както и мярката да се гледа при закрити врата, тъй като по делото има документи, съдържащи държавна тайна, информация, касаеща сигурността на страната, класифицирана информация, както и секретни документи от ДАНС.

Защитата възрази срещу закритото заседание и след кратко съвещание съдът реши мярката да бъде открита.

Съдът не прие нито една от справките от ДАНС за доказателствен материал. Според състава безпредметно е справките от ДАНС да се ползват по настоящото дело.

Оказа се, че защитата на "недосегаемите" не се е запознала с настоящото обвинение. Стана ясно още, че прокуратурата вече три пъти сменя обвиненията.

Първоначално то е било по член 253, после е променено по член 321. Часове преди днешното заседание адвокатите видели, че срещу клиентите им са повдигнати две обвинения за различни престъпления.

Тримата обвиняеми бяха лаконични пред съда:
Не искам да ме задържат, заяви Ивайло Йорданов. Имам дете на три години не познавам другите.
„Нямам думи", това пък заяви Желяз Иванов. Не съм извършил престъплението, категоричен бе той.
Същото заяви и Борислав Христов: Работя съвсем честно и законно. Никога не съм се укривал.

Желяз Иванов е обвинен в това, че е участвал в организирана престъпна група от януари 2008 до 15 април 2010 година, която чрез фалшиви фактури и документи с невярно съдържание източвала ДДС и укривала данъци.

Иванов набирал цигани и срещу минимално заплащане регистрирал фирми на тяхно име. „Собственик" на една от фирмите се оказал клошар.

При разпит на един от „собствениците" на фирми станало ясно, че той не знае с какво се занимава фирмата му. В същото време тази фирма е извършила покупки за над 11 милиона лева.

Пред следователите той обяснил дори, че веднъж Желяз Иванов го пребил.

Общо около 40 са фирмите, участвали в схемата.

Ивайло Йорданов е обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, точила ДДС и укриване на данъци.

Същото е обвинението и на Борислав Христов. Двамата са задържани в момент, когато са теглили по около 400 000 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6067 |16.04.2010 Обвиниха петима от "Недосегаемите" . 2| 5431 |16.04.2010 Футболен бос изчезна при акция "Недосегаемите" . 9| 6197 |16.04.2010 Цв. Цветанов: Акция "Недосегаемите" продължава и днес . 13| 9315 |15.04.2010 "Недосегаемите" близки до Христо Ковачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads