Реклама / Ads
10| 3166 |11.02.2021 НОВИНИ

Само министри и кметове ще отдават концесии

.
Източник: БГНЕС
Само министри и кметове ще отдават концесии. Това решиха депутатите, след като приеха промени в Закона за концесиите на второ четене. Въпросът с отдаването на концесии обаче е спорен. Причината - обикновено за дълги години обектите отиват в ръцете на "наши хора".
 

Според измененията публичната собственост вече е собственост само на държавата и на общините. Решението дава възможност само министрите и кметовете да могат да избират дали да възлагат строителство или услуги чрез обществена поръчка или чрез концесия в зависимост от разполагаемите финансови средства и възможностите за прехвърляне на оперативния риск.

 

Когато пък се възлага строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се прехвърля на икономическия оператор, възлагането е с обществена поръчка. Със законопроекта се прецизираха и условията за провеждане на процедурата за определяне на концесионер и изискванията за съдържанието на протокола. Този път обсъждането мина без дебат. На първо четене БСП и ДПС се обявиха против възможността инфраструктурни обекти в „областите отбрана и сигурност“, в които попадат и военните летища, да се отдават на концесия. Между първо и второ четене от ГЕРБ оттеглиха спорния текст.

 

Спорен е въпросът с отдаването на концесии. Разследване на ФрогНюз от миналата година показа, че държавните плажове се стопанисват за дълги години от "наши хора", близки до властта. Един от скандалите миналата година бе този с отдаването на концесия на Варненския плаж "Кабакум", който отиде в ръцете на близък до Веселин Марешки от "Воля". Новината за решението плажът да се отдаде на концесия дойде непосредствено след като Марешки положи подписа си под проекта на ГЕРБ за нова Конституция, който обаче не беше чел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3039 |10.02.2021 На първо четене: Кметовете въвеждат ограничения за колите, замърсяващи въздуха . 2| 3018 |10.02.2021 Сайтът ”Редута” вече ще функционира онлайн само като архив . 14| 6608 |09.02.2021 Само във Фрог: Прокуратурата си трае, че се е провалила с обвиненията срещу полицайка корупция . 10| 4223 |04.02.2021 Протестът продължава: Да си поискаме държавата обратно от самозабравилата се олигархия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads