Реклама / Ads
7| 5014 |21.06.2011 НОВИНИ

Само суджукът ни отсрамва в Европа

.
Искаме от ЕС патент за 6 луканки, филе и пастърма.
 

Горнооряховският суджук е единствената българска храна, която има шанс в най-скоро време да бъде вписана в европейски регламент. Все още обаче нито един роден хранителен продукт не е признат в общността като традиционен, каза за „Монитор” Емилия Вълчева, експерт от дирекция "Координация по въпросите на ЕС" към Министерството на земеделието и храните.

В национална процедура са шест вида луканки, които все още не могат да я преминат. Общо става дума за 11 продукта, между които пастърма, филе „Елена”, роле „Тракия” и други, но експертката не желае да цитира техните имена, защото до края на процедурата може да бъдат по-малко. Млекопроизводителите също питат от време на време за възможностите за европейската регистрация, но засега не е подадено нито едно досие. В министерството обаче са оптимисти, че и нашите производители ще се обърнат към тази регистрация, за да могат да печелят повече от труда си.

В същото време от сдружението, което кандидатства за европейско признание на луканките „Панагюрска”, „Чумерна”, „Смядовска специална”, Търновска”, „Трапезица” и „Троянска” са недоволни от забавянето на работата още на национално ниво. В същото време те оспорват и това, че производството на горнооряховския суджук е тясно свързано с географския регион на Горна Оряховица. Доводите са доста ясни – продуктът е произвеждан във всички месокомбинати по тоталитарно време и далеч не е кулинарно достижение само на един край в България въпреки името си.

Насърчаването на специфичните продукти е тенденция в развитието на общата селскостопанска политика
, припомня Вълчева. Все по-често във фокуса на внимание е различната култура на хранене. Търсят се оригинални местни продукти. В момента и по нашите магазини има изобилие от защитени европейски храни. Най-много се търсят месните продукти и сирена, предимно италиански. И се оказва, че има достатъчно ценители, за да правят веригите и специални промоции. Ние сме Европа и макар да нямаме собствени производства, у нас има строг контрол и не се допуска злоупотреба с тях на наша територия. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5305 |18.06.2011 Европа даде пълен картбланш на Попова за престъпното имущество . 3| 5545 |10.06.2011 Окошариха сводници, пласирали българки в Европа . 7| 5095 |29.05.2011 Бактерията от краставиците плъзна из Европа . 1| 5781 |28.05.2011 Шествековният чинар в Гърмен, оценен от Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads