Реклама / Ads
14| 13116 |16.12.2014 НОВИНИ

Само във Фрог: Далавери и циркове в министерството на отбраната

.
Какво ли е зад тези врати?
„На 10 метра от канцеларията на министъра на отбраната се разиграват циркове. Думите „законно, морал и принципи” чуваме непрекъснато, но това са само думи за коменданта на министерството на отбраната полковник Румен Василев.” Това казва за своя началник уволненият наскоро финансов контрольор Васил Димитров, който е изпратил жалби до министъра на отбраната, инспектората, Военна полиция и други инстанции.
 
В своята жалба, с която Фрог се запозна от свои източници, Димитров обвинява коменданта на МО  в грубо отношение към подчинените си, далавери и харчене на хиляди левове в личен интерес за сметка на военното министерство.

„... Одитният доклад  от 2014 г. за дейността на комендантството е неясен, непълен, неточен и замита нещата така, че да бъдат подведени министъра на отбраната и военна полиция..”  Това пише  бившият финансов контрольор, като твърди че изразява мнението и на други свои колеги от коменданството.

„ На срещите при коменданта полковник Василев  е срам и унижение..”, пишат до нас служители във ведомството. Комендантът си е позволявал да обижда  и руши авторитета на други полковници, като ги нарича „некадърници” и изтъква само и преди всичко своите заслуги.”, продължава емоционално жалбата. Но следват обвинения , в които материалният интерес май взема превес над офицерската чест и достойнство: „  Без да има основание раздава  на тоя телевизор, на другия хладилник, използват се облагите на стола, кетъринга за частни мероприятия, далаверките с автомобилите и бусчетата нямат край...”  Дали тези неща са сто процента истина? Един човек се е подписал с името си при това, бивш офицер, с кристална биография. Други потвърждават твърденията му.

По-нататък в жалбата се изреждат и редица документи за административни, кадрови циркове и  нарушения и  за хиляди левове. Посочва се  незаконно назначаване на държавни служители  от февруари, октомври и декември  2014 г.  Съобщава се за много договори за доставки и услуги, докладни записки и протоколи, от които ясно се виждат нарушения  с договори за гаранционна поддържка, размножителни машини, доставка на перилни и миещи препарати, при плащане на фирми без консумирана услуга, в работата с цветен принтер. Разказва се за номера с плащане на паркоместа  по договореност с „Градска мобилност”, игра с фирма  ЕЛТРЕЙД” ООД  за доставяне на Автоматизира система за доставка и разпространение на ресторантска програма, по осигуряване на художествена литература. Не са един и два подменените договори и страници в тях. Има свидтелства за  нарушения за хиляди  по договор за дарения на гуми втора употреба, договор с фирма „СТЕМО” за поддръжка на компютърна техника и доставка на такава от фирма „Мултиелектроникс”, за поддръжката на вентиланционната система в кухнята.. И още, и още. Пълна е бъркотията и в касата на комендантството, където вместо специалистите пак се е разпореждал полковникът-комендант.

Васил димитров е категоричен, че  нещата са  в нарушение на   ЗФУКПС, заповедите на министъра на отбраната и на самия комендант. Всичко е в интерес на „кефа на шефа” , завършват изповедта си омерзеният специалист.

Наскоро новият министър на отбраната Николай Ненчев загатна за корупцинни сделки в министерството на отбраната. Ние май го изпреварваме, като  даваме гласност на един вик за проверка в подчиненото му коменданство, като го подсещаме, че не е изключено да има прикрити такива и в други дирекции  и  структури. В информацията до нас се изказват опасения, че е бил правен опит част от сигналите да бъдат потулени от Военна полиция . Ако това е така, тресавището във военното ведомство е непреодолимо.

Дали жалбата, с която разполагаме, разкрива истината в коменданството на министерството на отбраната? Дали бившият финансов контрольор Васил Димитров, бивш офицер, не е изпял своята истина, обиден от уволнението си. Дали другите уволнени не го подкрепят от солидарност, защото полковник Василев ги е мачкал и е искал от тях повече , отколкото могат да дадат ? Има още много въпроси, които очакват своя отговор и министерска реакция.

И накрая. Ако има такива „чудеса”  по върха на военната пирамида , сатърът е задължителен.  При всички случаи  те са вредни и за армията, и за държавата ни

Frog news
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11529 |15.12.2014 Само във Фрог: Голготата на един главен секретар на агенция . 1| 4364 |15.12.2014 ДАНС ще използва СРС само за контраразузнаването . 48| 8427 |11.12.2014 М. Андреев за Фрог: Руснаците работят против интересите ни, а не можем да се защитим . 6| 5750 |11.12.2014 Адв. Л. Рангелов пред Фрог: Съд те чака, ако изобличиш магистрат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads