Реклама / Ads
0| 9994 |13.04.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: ДОСТ - блестящ политически проект на Доган?

.
Новата партия ДОСТ, която бе създадена преди дни доста странно се вписва в картината на българската политическа сцена. На практика тя решава няколко от сложните проблеми, стоящи пред ДПС след скандалите около назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и антируската позиция след свалянето на руския военен самолет от турските ВВС.
 
ДПС загуби благоволението на Анкара, ДОСТ го придобива. Разочарованите от политиката на олигархично-поличическото ядро на тази партия вече имат алтернатива за гласуване, при това много близка до мисленето и манталитета им. Не искаш ДПС, ето ти ДОСТ. Така почетният председател на ДПС няма да загуби гласовете на своя електорат, просто ще ги ползва чрез ДОСТ. А и появата на истинска опозиционна партия на българските турци срещу Доган и компания вече не е възможна-тя просто няма да може да ползва електоратът на движението, който е разпределен. Според изявлението на Местан в съотношение 3:1 в полза все още на ДПС.

 Турското внимание към ДОСТ, твърде вероятно примесено и с финансово рамо, отново остава в сферата на Доган, макар и през посредник. Всичко това говори ,че проектът ДОСТ всъщност е поредния блестящ политически проект на почетния председател на ДПС. С ловкия си ход той на практика неутрализира негативите, които събра партията му заради Пеевски, лакомото придобиване на собственост и бизнеси в България и очевидната роля на неговите кукли на конци във фалита на КТБ.

 Има и още нещо, което е доста странно, ако тази хипотеза не е вярна. Мълчанието на Местан впечатлява-той не е случаен човек, беше доста време начело на ДПС и знае достатъчно ,за да взриви тази партия отвътре. Например, не може да не е запознат с финансово-икономическите схеми за раздаване на парчетата от баницата на обръчите от фирми, гравитиращи около ДПС. Не може да не знае кой и какво наложи предлагането на Пеевски за шеф на ДАНС. Няма как да не е наясно и със случая „Бисеров”, разкарван по съдилищата като символ на борбата на властта с корупцията по висшите етажи. Има, вероятно не цялостна, но достатъчна представа за бизнеса на Делян Пеевски. Знае какви интереси бяха заложени, та се наложи бързо да падне общото правителство с БСП и премиер Орешарски.

Но нищо от това не е казал. Нито дума. Около него изведнъж се появиха и доста познати имена от управляващата върхушка на ДПС, нещо, което не се случи при отцепването на Касим Дал например. Създава се усещането за второ ДПС, което има благословията „отгоре”. Няма протести на регионални организации, искане този или онзи депутат на ДПС, сега с Местан да напусне парламента.

Ако Местан не проговори и след вероятната регистрация на новата партия от съда, значи отново е в ролята на подставено лице, което изпълнява чужда воля. Защото самото му избиране на високия пост-наследник на Ахмед Доган не е никак случайно. Едва ли Сокола би заложил на човек, в който има и най-малкото съмнение, че ще играе срещу него. Няма начин, изборът му на верни хора е доста голям. След като Местан премина на друга работа, веднага определи триумвират начело на партията си. Има и още поне десетина души, готови да влязат в огъня заради него, та нали той раздава парчетата от баницата и досега.

Владимир Тонев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7309 |12.04.2016 Само във Фрог: Масово откриват хотели във „Факултета” за нелегални имигранти . 0| 11050 |12.04.2016 Д-р Болтаджиев за Фрог: За шефовете на болници с 90 000 лв. заплата е Здравната карта . 0| 7550 |12.04.2016 Илхан Андай: Докато е жив Ердоган, ще има ДОСТ . 0| 4327 |11.04.2016 Василев: Целта на ДОСТ е да провокира етническия мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads