Реклама / Ads
1| 7779 |13.04.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Калин Георгиев остава фаворит за вътрешен министър

.
Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев остава фаворит за поста министър на вътрешните работи, научи Фрог от запознати с преговорите за коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти.
 
Бъдещият премиер Бойко Борисов е обмислял три варианта за вътрешен министър- Калин Георгиев, сегашният шеф на ДАНС Димитър Георгиев, бивш зам.-министър на МВР при първия кабинет на ГЕРБ и Филип Гунев, заемал същия пост и при двете правителства.

 

Но се е спрял на Калин Георгиев, защото познава системата от вътре, минал е по цялата служебна стълбица от редови полицай, до шеф на БОП-Пловдив, Криминална полиция и главен секретар.

 

Гунев най-вероятно ще бъде отново зам.-министър на вътрешните работи, а Димитър Георгиев, който преди да стане зам.-министър на вътрешните работи при Цветан Цветанов беше шеф на Дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”-МОПС-МВР, предпочитал да си продължи мандата като шеф на ДАНС.

Предполага се, че Калин Георгиев ще бъде добре приет от редовите полицаи и от всички служители на системата като един от тях. Той си тръгна от МВР с неопетнено име, без да бъде забъркан в скандали.

 

Има вариант за заместник да му бъде предложен бившият главсек Георги Костов. Уволненият от президента Костов все още е служител на МВР и може да поеме оперативното ръководство на министерството в отсъствие на министъра. Запознати съобщиха, че той е махнат само от поста главен секретар, но остава в резервния щат.

На Костов вероятно ще се падне трудната задача да приложи идеята в управленската програма на коалицията „Полицай във всяко село”.

 

Като трети  зам.-министър засега се спряга името на бившия следовател Димитър Лазаров, три пъти депутат от ГЕРБ. В момента Лазаров е извън парламента, защото бе шести в листата на партията за Пловдив. Очаква се той да стане депутат, когато Бойко Борисов бъде избран за премиер.

 

Лазаров вероятно ще отговаря за разследването. Ако така бъдат разпределени постовете в МВР остава назначаването на нов главен секретар. В момента и.д. главсек е Георги Арабаджиев. Той обаче едва ли ще стане титуляр. Една от причините според запознати е, че се славел в МВР с факта, че мразел оперативната работа.

Засега две са спряганите имена за поста. Единият вариант е Христо Терзийски, в момента шеф на Националната полиция. Другият е главен секретар да стане директорът на СДВР Младен Маринов. И двете кандидатури обаче трябва да бъдат съгласувани с президента Румен Радев, който да подпише указ за назначаването на титуляр.

 

В момента в МВР цари привидно затишие заради очакваните рокади и смяната на ръководния екип. Напъните на служебния министър Пламен Узунов, известен като Листовката, за кадрови чистки бяха бързо охладени.

В момента, в „12 без 5”, чиновници издирват отстраненият шеф на инспектората на МВР Николай Гешев, за да му връчат заповед за уволнение. На 9 февруари Гешев бе отстранен от поста и срещу него започна дисциплинарно производство по различни жалби. Той излезе в болнични. Според запознати това ще бъде последният опит за кадрова рокада на служебния министър Узунов.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5383 |12.04.2017 Само във Фрог: На 5 май започва работа новият кабинет на Борисов . 3| 8532 |12.04.2017 Само във Фрог: Гласят Димитър Лазаров за зам.-вътрешен министър . 0| 5537 |12.04.2017 Първо във Фрог: Терористите от Дортмунд с ултиматум към Германия и САЩ . 2| 9227 |11.04.2017 Само във Фрог: Шофьорът на Цветелин Цветанов искал пари от негово име

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads