Реклама / Ads
0| 7382 |30.03.2018 НОВИНИ

Само във Фрог: МВР се правят на ощипани за задължителните доклади за войната по пътищата

.
Източник: БГНЕС
МВР се правят на ощипани за изготвянето на задължителните годишни доклади за войната по пътищата. Това се разбира от две писма - на вътрешното ведомство и министерски съвет до „Института по пътна безопасност”.
 

Наскоро от неправителствената организация, в която работят само доброволци, поискали от МВР да им даде по ЗДОИ въпросните  доклади за състоянието на безопасността на движение по пътищата от последните 7 години. По закон вътрешното ведомство е задължено всяка година да предоставя такъв доклад на правителството и респективно на премиера Бойко Борисов. Според експерти от това зависи какви стратегии ще предприемат управляващите срещу безумното избиване.

Изненадващо, обаче от МВР отказали да дадат докладите с аргумента, че трябва да се поискат от МС, защото информацията за тях „би следвало да се обработва и съхрянава там”. От „Института за пътна безопасност” послушали съвета, който им дали от вътрешното ведомство. Много скоро от Министерски съвет попарили очакванията на специалистите от Института с лаконичното обяснение: „Бе направена справка в дирекция „Правителствена канцелария”, в резултат на която се установи, че такива доклади не са входирани в деловодната система на Министерски съвет”. Простичко казано това означава, че МВР не е изпращало до МС никакви доклади.

 

Доказателство за пренебрежителното отношение на управляващите към проблема с катастрофите и ужасът по пътищата е и фактът, че нито един политик или властимащ не уважи общественото обсъждане на Закона за движение по пътищата, проведен в края на февруари т. г. в Софийския университет. Форумът, организиран от „Института по пътна безопасност” се превърна в прецедент заради участието на над 300 експерти, професори, студенти по право, родители загубили децата си при ПТП, граждани.

Всички участващи в обсъждането се обединиха, че няма война по пътищата. Състоянието в което се превърнала транспортната ни система е равносилно на тероризъм. При война е ясен врагът, докато при тероризмът заплахата не е индетифицирана. Това ще рече, че държавата не е в състояние да се противопостави на пътнотранспортния травматизъм със методите които прилага.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13593 |30.03.2018 Димо Гяуров за Фрог: Няма да погледнат с добро око на нас заради ”Скрипал” . 3| 8724 |29.03.2018 Само във Фрог: Държавната агенция за бежанците се барикадира зад бумащина и бюрократични врътки . 3| 7608 |29.03.2018 Адв. Екимджиев за Фрог: Съдът в Люксембург може да спре новия антикорупционен закон . 3| 10564 |29.03.2018 Само във Фрог: ГДБОП разпитвали безследно изчезналия Константин за убийството на данъчния Иво Стаменов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads