Реклама / Ads
3| 5719 |19.10.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: МВР превърна старците в бандити, за да си помпа статистиката

.
Възрастни хора забравят какво са си взели в магазина, а след това ги набеждават за криминално проявени Източник: архив
Пенсионерите се оказаха най-големите бандити в държавата. Това става ясно от статистиката на МВР , научи Фрог нюз от разследващи. През последните месеци 80-90-годишни старци масово се регистрират като криминално проявени лица заради „кражба” на кибрит, вафла или батерия от големите супермаркети.
 

Всъщност става дума за схема, чрез която МВР  си помпа статистиката на разкритите престъпления. Един възрастен човек плаща сметка от 40- 60 лв . за купените продукти, например, но забравя да извади от торбата нещо дребно, което струва стотинки. Охраната е инструктирана предварително да действа по един и същи начин-викат светкавично ченгетата. Те пък от своя страна вписват „престъпника” в регистъра  на задържаните за 24 часа лица и го регистрират като криминално проявен.

 

След това изпращат материалите на прокуратурата, като установен извършител на престъпление, с искане да му се наложи акт от 100 до 500 лв . десетки възрастни хора са изгорели по този модел. Така на стари години дядовци и баби се превръщат в бандити. Същевременно МВР  отчита още едно разкрито престъпление. Друг е въпросът, че обичайно държавното обвинение прекратява действията срещу „задържания” старец поради маловажност. Това, обаче не променя успеваемостта на вътрешното ведомство. Криминалната регистрация пък се заличава само, ако самият потърпевш поиска това да стане. Иначе МВР  и прокуратурата нямат връзка, за да направят корекцията. Това означава, че петното се носи до гроб. Старците-разбойници  в болшинството случаи се оказват с деменция, склероза и други сериозни заболявания. Много често в магазините  си носят  чанти от вкъщи, защото нямат  пари дори за торбички. Често пъти „крадената” стока се оказва на дъното на чантата, забравена от възрастния човек. 

 

В същото време за доста по-сериозните  случаи МВР  също си е изработило механизъм, така че да не ги отчита в статистиката. Кражбите на пари, телефони, ценности, дори уличните грабежи вече минават в графата „маловажен случай”. С този етикет престъпленията стигат до прокуратурата с искане да бъдат прекратени. Така те изобщо не попадат в статистиката. В противен случай, ако се действаше по правилата, подобен инцидент би трябвало  да се счита за „неразкрито престъпление”, но това пък би ударило по имиджа на ведомството. Оказва се, че при грабежите, много често ченгетата карат потърпевшия да напише, че не са го ударили апашите, а че сам е паднал от притеснение или пък му е станало лошо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4438 |19.10.2016 Мъж простреля съпругата си и се самоуби . 7| 8794 |18.10.2016 Проф. Христова за Фрог: Ген. Радев търси реванш, Цачева – институционалната рамка . 0| 5483 |18.10.2016 Д. Димитров за Фрог: Големите лидери нямат шансове при криза . 4| 8750 |18.10.2016 Ахчиева пред Фрог: Москов договорил в Истанбул още ваксини и системата за пръстови отпечатъци /документи/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads