Реклама / Ads
1| 7630 |01.11.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: МВР рови договора за охрана на железниците за 10 млн. лв.

.
Катастрофа, причинена от кражба на релси
МВР рови около договора за охрана на железниците /НКЖИ /, който е на космичната стойност от 10 млн . лв с ДДС . Това научи Фрог нюз от разследващи. Проверява се защо след като се дават толкова много пари за частна охрана, кражбите от обекти на железницата в цялата страна не стихват. Според НКЖИ те надскачат годишно 25 млн. лв.
 

Две фирми, обединени в консорциум пазят всички обекти в страната срещу тези пари. Това са „БАТ  Секюрити ” ЕООД  и пловдивската „РМ  Титан Секюрити ” ЕООД .  Любопитното е, че според медийни публикации,  първата, с управител Антон Тошев, случайно или не, се счита за близка до президента Георги Първанов. Главното действащо лице на втората е Тодор Борджиев , обясниха от вътрешното ведомство. Твърди се, че той е в топли отношения с шефа на сигурността на НКЖИ  Любомир Тодоров.

 

Договорът, към който разследващите подхождат със съмнения, е сключен през 2015 година. В него е записано, че около 300 пазачи ще бдят за сигурността на железницата. Според вътрешни източници от консорциума, на работа се наемат предимно пенсионери. Проверява се дали част от  тях са наети на 4 часа, за да се плаща по-малко. Нищи се дали всички са минали реално през  курсове за подготовка или това е станало съвсем формално.

 

Въпреки, парите, които се изсипват за охрана, от НКЖИ  не спират да се оплакват от дръзките посегателства на апашите. Разграбването на депа и задигането на релси и части от железницата, са се превърнали в нормално ежедневие. Има обаче много любопитни моменти в организацията на работа. Интересен е фактът, че 20 частни охранители  пазят  централна гара- София. Поне за толкова се плаща, но реално са засечени само 5 души. В същото време дейността им се дублира от 6-10 жандармеристи, които правят абсолютно същото. От МВР  признаха пред Фрог , че на месец се дават на фирмата 20 бона за поддръжка на видеонаблюдението . Запознати твърдят, че 50 на сто от обектите на НКЖИ  са неизползваеми и на практика е трудно да се търси материално отговорно лице. Липсите се установяват средно веднъж годишно при проверка и те се завеждат като една кражба. Има съмнения, че в провинцията охранителите , вместо да обикалят, спят или вдигат наздравици.

 

От край време „Бат  Секюрити ” минава за близка на властта фирма. Не случайно през 2013 г. държавата пръска куп пари, като наема въпросната фирма за охрана на бежанските центрове във „Военна рампа” и „Враждебна”. Как и защо точно фирмата на Антон Тошев трябва да се захване с тази дейност, никой не каза. Тайна остана и за какъв период е договорът й. Но до 7 юли 2014-а на нея й бяха платени 155 904 лв ., макар че според първоначалното обявление контрактът е на стойност 142 848 лева. Ден по-късно с дружеството на Тошев е сключен нов договор - този път за денонощна охрана на административната сграда на агенцията на бул . "Княгиня Мария Луиза " № 114Б. Той е за срок от две години и на стойност 66 816 лева, сочи проверка на „Банкеръ ”.  През май 2015-а "Бат  секюрити " се уреди и с договор за охрана на три от ключовите поделения на държавната агенция - в Харманли и в столичните квартали "Военна рампа" и "Овча купел", след като избраната за целта чрез открит конкурс фирма  "Викинг Николов" бе обвинена, че не си върши качествено работата. Междувременно, в края на миналата година, бе открита нова процедура за осигуряване на денонощна въоръжена охрана в бежанските центрове, които впрочем напоследък са полупразни, защото мигрантите  бягат към Западна Европа. Бюджетът за поръчката е 2 281 248 лева. А за победител на 2 февруари пак беше избрана "Бат  секюрити ".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5805 |01.11.2016 Фрогоко: Европрограмите за младите будители – само за избраници . 2| 9729 |01.11.2016 Само във Фрог: Ненчев готви ново скандално назначение . 1| 3868 |01.11.2016 От днес влизането в болница е само с пръстов отпечатък . 1| 4447 |01.11.2016 Само във Фрог: Грабители пребиха десетки старци в София заради пенсиите им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads