Реклама / Ads
23| 10825 |26.02.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: МВР тотално отсвири закона за охранителната дейност

.
МВР е отсвирило тотално закона за частната охранителна дейност, установи Фрог нюз. Според чл. 40, ал. 1 ведомството е трябвало да изгради единен централизиран регистър на лицензираните охранителни фирми. Това е трябвало да се случи още през 2004 година, когато е бил приет закона. Такова "животно" обаче и до сега няма.
 
Според заложените изисквания регистърът трябвало да съдържа голям обем от информация като например: кои са фирмите с лиценз, кои са получили отказ и на кои е отнет впоследствие. Важно е било да се знае още охранителните обекти, както и броя на гардовете. В регистъра е трябвало да фигурира информация за средствата за охрана-използвани коли, оръжия и т. н.

Регистърът е щял да послужи за всеобхватен контрол на дейността. Поради тази причина при последното мутренско сбиване на Околовръстното, цъфна поредната „охранителна фирма” на криминално проявен, която работи в пълно нарушение на правилата.

Куриозното при побоя на Околовръстното е, че малко преди това КАТ е провел специализирана полицейска операция, свързана с проверка на коли с еднакви номера, които се движат в екип.

Междувременно прокуратурата и МВР се събраха по повод изцидента и  обсъдиха мерки за опазване на обществения ред.

 

Пред медиите се проведе позната пиарска кампания. Амбицията на двете институции е да направят всичко възможно да опазят обществото от мутрите, посочи главният прокурор Сотир Цацаров. Идеята е да бъде спряна практиката на кортежите пред дискотеките и по пътищата, които предизвикват пътнотранспортни произшествия. Затова от прокуратурата са поискали от МВР за пореден път да бъде подготвен регистър за притежаваните оръжия от частни лица, включително ще се прави проверка на охранителните фирми.

 

Сега имаше обещание, че със съвместни действия между МВР и прокуратурата този регистър ще бъде факт.

 

Главният прокурор посочи, че прокуратурата ще спази обещанието си и днес в Районния съд ще бъде внесено искане за постоянното задържане на четиримата нападатели.

 

Ивайло Борисов-Ториното, чиито охранители нанесоха жесток побой над мъж и неговата съпруга на Околовръстното в София, е подсъдим за убийство и за трафик на наркотични вещества, съобщи още Цацаров. Той поясни, че Ивайло Борисов бил задържан на 16 февруари 2013 г., като няколко месеца постоянната мярка за неотклонение "Задържане под стража" е сменена с по-лека.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6633 |26.02.2016 Само във Фрог: Цацаров стяга редиците в Столичното следствие . 18| 8214 |26.02.2016 Д. Божилов за Фрог: Докладът на „Аликспартнърс” прецаква вложителите в КТБ . 21| 5949 |25.02.2016 Кольо Парамов: Прокуратурата само обърква за КТБ . 0| 5574 |25.02.2016 Само 14 месеца затвор за пиян шофьор с 14 присъди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads