Реклама / Ads
0| 7606 |05.04.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Прокуратурата тупа топката за Москов и ваксините, след скандалния доклад на ДАНС

.
Главният прокурор Сотир Цацаров
Прокуратурата реши да продължи проверката за вноса на турските ваксини „Еувакс” и „Пентаксим”.
 
Фрог публикува вчера част от скандалния доклад на ДАНС по този случай, от който се видя, че фактите установени от родното ФБР са идентични с разследванията на медията ни и на Валя Ахчиева, че въпросните ваксини не са разрешени за внос и употреба в България. Въпреки това ДАНС са направили манипулиран извод, че няма нарушение на закона от длъжностни лица на здравното министерство. Т. е закононарушения има, но виновни-няма.

Експерти по национална сигурност са категорични, че решението на държавното обвинение да продължи проверката е начин да се тупа топката възможно най-дълго, така че да не се пристъпи към търсене на наказателна отговорност от конкретни лица. Проверката до този момент се водеше от отдела за борба с корупцията по високите етажи на властта към Върховна касационна прокуратура. След като се получил доклада на ДАНС, материалите били пратени към специализирания отдел на СГП, известен повече като столичното следствие. На практика прокурорът от ВКП не е длъжен да се съобрази с изводите на ДАНС, които от километър „смърдят” на поръчка. Проверката продължава и в момента, което означава, че събраните данни, нямата никаква процесуална стойност. Това може да се случи единствено, ако се образува досъдебно производство. Такива намерения до този момент не прозират от страна на държавното обвинение. Любопитното е, че фактите, „разкрити” от ДАНС, месец по-рано бяха установени от Върховната административна прокуратура. Тя веднага предала материалите на ВКП, което на практика означава, че агентите на ДАНС през цялото време са търсели неща, които вече са открити. Всичко това навежда на мисълта, че държавните институции, призвани да установяват обективната истина, нямат никакво желание да го направят.

Фрог се добра и до друга част от доклада на ДАНС, която също е толкова скандална. Ето какво пише там:

3. В доклада на министър Москов до МС в края на месец май 2015 г. е подчертано, че даряваните от турската страна ваксини са: комбинирана петвалентна ваксина за деца и ваксина срещу хепатит Б педиатрична за нуждите на Имунизационния календар на Р. България . според доклада в Споразумението е включена изрична клауза , с която Правителството на Р. България се задължава да използва получените количества само за целите на Имунизационния календар на Р. България. Въпреки, че не може да бъде направен категоричен извод дали от страна на МЗ към края на месец май са били наясно за конкретния вид търговско наименование на предстоящите за дарение ваксини, както и за евентуалните ограничения и пречки при прилагане на ваксините на територията и при изпълнение на Имунизационния календар на Р. България, то може да се твърди , че след импортиране на същите на територията на страната, възникват следните казуси....

4. ИАЛ официално е изразила становище, че не възразява по вноса на петкомпонентната ваксини Haemopilus type b conjugate vaccine, S, PI5004, Haemopilus type b conjugate vaccine, обаче е само един от компонентите, произведен от Санофи Пастьор и за който единствено е налице необходим сертификат за освобождаване на партида държава-член на ЕС-Франция , но това не е крайният лекарствен продукт с производител MEFAR A.S., Турция.

От тези две точки в манипулирания доклад на ДАНС става ясно, че министър Петър Москов лично е предложил на правителството да се вземат въпросните ваксини, за които няма разрешение за употреба. Става ясно още, че само един от елементите на петвалентната ваксина „Пентаксим” е можело да бъде използван за деца, а не цялата ваксина. Всичко това беше казано и доказано по безспорен начин с документи още в края на миналата година в разследванията на Фрог нюз и Валя Ахчиева.

От действията на държавното обвинение по този случай ще стане ясно, дали то действа под натиск и по поръчка, прилага ли двоен аршин спрямо политически угодните хора и дали ще успее да се оттласне от дъното на общественото доверие.

Вижте ТУК другата част от скандалния доклад на ДАНС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7678 |04.04.2016 Само във Фрог: Шеф на регулаторен орган държи информацията за българите с офшорни сметки . 0| 10479 |04.04.2016 Само във Фрог: ДАНС сътвори поръчков доклад за Москов и ваксините . 0| 5502 |02.04.2016 Спецпрокуратурата иска постоянен арест за даяджиите . 0| 6490 |01.04.2016 Свиленски пред Фрог: Шефът на ДАИ не искаше да анулира изпити на преписвачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads