Реклама / Ads
13| 22681 |29.07.2015 НОВИНИ

Само във Фрог: „Работодателят” на Б.Б. – Генерален адвокат или нов провал за България?

.
Атанас Семов
Министерският съвет все още бави и не предлага спечелилият поста за Генерален адвокат на съда в Люксембург Атанас Семов, защото се очаква от Люксембург да не одобрят тази кандидатура. Изборът на „работодателя” на Бойко Борисов – Генерален адвокат или нов Генерален провал за България в Европа ще е това?
 
Преди четири години на президентските избори през 2011 ключовото послание на кандидат-президента Атанас Семов /в тандем с бившата шефка на БНР Поля Станчева/ беше, че ако спечели изборите моментално „ще уволни Бойко Борисов”.

Е, Семов като кандидат на РЗС не успя да спечели изборите, не успя да стане „работодател” на нацията и не успя да уволни Бойко. Спечели около 60 хиляди гласа и 1,8 на сто от избирателите. И побърза да забрави провала си.

В замяна на това към днешната дата Атанас Семов трепери дали премиерът Бойко Борисов пък ще одобри „спечелената” кандидатура за Генерален адвокат на Съда в Люксембург. Ролите се размениха и сега „работодател” на Семов вероятно ще е Борисов.
              
Борисов  вероятно ще  предложи кандидатурата на Семов за одобрение в Люксембург, но  провалът на България ще е пълен, ако Комитетът на Европейския Съд отхвърли тази кандидатура, защото там има железни правила и там не важат връзкарските истории в родното ни министерство на правосъдието.
            
А в Люксембург имат доста основания да НЕ ПРИЕМАТ КАНДИДАТУРАТА НА СЕМОВ. Защото в МП проведоха цифром и словом –  2 /два/ конкурса, за да „спечели” правилният човек: Атанас Семов.

                                                  Какви са фактите?

 Първият конкурс за поста генерален адвокат /ГА/ в Съда на Европейския съюз /СЕС/ се провежда в края на март т.г. и на него Атанас Семов показва резултат от устния изпит по френски език  4,63, вследствие на което изобщо не е допуснат до събеседване с комисията. Изпита по френски език се провежда от хабилитираните преподаватели в СУ доц. Асен Чаушев и доц. Иванка Попова-Велева.
              
До крайният етап – събеседване с комисията е допуснат един единствен кандидат – Иван Пенков Гюров, но в крайна сметка и той получава ниска оценка от 4,25 на препитването за европейското право, вследствие на което комисията  решава да не бъде предлагана неговата кандидатура в МС за поста Генерален адвокат.
              
След като става безпощадно ясно, че организираната МП процедура приключва безславно и без да бъде предложена кандидатура на Министерски съвет - на 6 април 2015г. на страницата на МП се появява обявление (https://www.justice.government.bg/117/7354/), че са констатирани редица „дефекти на настоящата уредба, които до голяма степен затрудняват нормалното протичане на процедурата“.
                
Междувременно на сайта на МП  е качен и проект за изменение на Постановление № 214/10 г. и придружаващият го Доклад на министъра на правосъдието и министъра на външните работи (https://www.justice.government.bg/15/).
               
Целта е една единствена: да бъдат занижени критериите от устния изпит по френски език, да бъде процедурно намален изискуемия от СЕС юридически стаж от над 20 години за кандидатите за ГА и в крайна сметка – да „спечели” правилният човек.
              
Съставът на комисията е променен и забележете кои са новите членове: Кристиян Таков /председател и приятел  на Семов/,  Геника Михайлова /студентка на Семов/, Драгомир Йорданов /студент на Семов/  и внимавайте – Жан Пол Жаке!!! Французин – в българска комисия за избор на български кандидат за Генерален адвокат?! И защо ли? Ами защото Жан Пол Жаке е личен приятел на Семов и чест гост в Юридическия факултет на СУ по негова покана.
               
И не само това – Жаке  е бивш директор на правната служба на Съвета на ЕС, а както е известно Секретариатът на Съвета е същевременно и Секретариат на Комитета по чл.255. Тоест – тотален  конфликт на интереси и съмнение за предубеденост, тъй като нито един чужденец досега не е присъствал в комисия по избор в Министерството на правосъдието!!! Прецедент в ЕС, който нито едно национално правосъдие досега не е допускало – чужденец да участва избора на национален кандидат!
                 
Все едно българин да е член на журито във френска комисия, която избира Генерален адвокат за Съда на Европейския съюз?!

                                                       Какви са резултатите?

Естествено променените условия от МП относно познанията на кандидатите по френски език дават „необходимите резултати” – 9 от кандидатите са „издържали” изпита, докато в предишния конкурс /точно преди два месеца/ през цедката беше преминал само 1 кандидат!
               
Атанас Семов печели и крайния етап от състезанието, като естествено за него най-високи оценки са дали членове от комисията, които са в публично близки връзки с него – Геника Михайлова  /най-висока оценка/,  Жан Пол Жаке , Драгомир Йорданов...
                
В МП обаче много добре знаят какво предстои оттук нататък и затова са особено предпазливи в крайната стъпка – да предложат „спечелилия” кандидат в МС.
Защото очакваният провал на МП пред Комитета на СЕС ще се превърне в провал за страната ни в лицето на МС, ако Атанас Семов бъде предложен от кабинета Борисов за поста Генерален адвокат на Съда на ЕС - и не бъде одобрен от „Съвета на мъдреците”, както е известен в публичното пространство Комитета.
                
И защото в чл. 255 на Комитета на СЕС ясно и точно е казано, че за поста на ГА кандидатът трябва да има над 20 години юридически стаж на възможно най-висока позиция – при 17 години стаж на Атанас Семов  - и то като преподавател в СУ, без нито един ден стаж като съдия в български съд, камо ли в Съда на ЕС!   
                 
Това признава де факто и самият кандидат пред комисията по избора: Моята навярно най-съществена слабост е липсата на практически опит в правораздаването. Това, разбира се, е важно, не го подценявам и сериозно обмислям как да го преодолея, ако бъда назначен за Генерален адвокат. Позволявам си обаче да смятам тази слабост за преодолима, включително предвид утвърдената в 60-годишната история на Люксембургския съд тенденция да се назначават множество представители на доктрината".
                 
И това обаче не е единствената пречка пред кандидата Семов – за поста Генерален адвокат на Съда на ЕС се изисква фигура, която да е абсолютно нравствено чиста и морално неопетнена...Докато престоят на Семов в политиката,  в РЗС и в частност предполагаемите връзки с подземния свят – едва ли предполагат абсолютна морална и нравствена чистота.
                
И в крайна сметка – дано това не е поредният голям провал на България пред ЕС, откъдето искат реформи в съдебната ни система!
                
Искат – ето ги реформите! Пращаме им ги на крака! Срещу заплата от 25 000 евро месечно за сметка и от джоба на българския данъкоплатец.

Дарин Драмски

УТОЧНЕНИЕ: Редакцията ще публикува гледната точка на кандидата Атанас Семов, както и други мнения по темата, ако ни бъдат предоставени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5885 |28.07.2015 НС допусна само питането за електронното гласуване на референдум . 0| 4917 |28.07.2015 "Копелето" Иванов: Конституционните промени са само "блата на тортата" . 0| 5722 |27.07.2015 Мохд Абуаси пред Фрог: С атаки срещу кюрдите Ердоган ще си върне позициите във властта . 1| 14264 |27.07.2015 Само във Фрог: Министерството на отбраната – социален дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads