Реклама / Ads
4| 6676 |08.05.2019 НОВИНИ

Само във Фрог: Разследват Гигинския манастир за невърнатия кредит от КТБ /документи/

.
Отец Никанор
Прокуратурата и Митрополията търсят къде Гигинския манастир е покрил парите, които е получил то ДФ ”Земеделие” за връщане на кредита от КТБ. Прокурорската проверка е по сигнал за фалшифициран документ, свързан с кредита от 395 хиляди от дадени от банката на манастира. В Софийска митрополия също тече трескава проверка, поискана от патриарха. Отец Никанор, който представлява манастира, многократно обясни, че парите ги няма. Въпросът е къде са?
 

Проверката на прокуратурата е започнала миналия месец. Тогава стана известно, че манастирът има невърнат кредит към банката. Синдиците на КТБ обявиха търг, на който да продадат вземането си от Гигинския манастир*. Това даде повод да се разчуе за случая.  Междувременно Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, съобщи пред БТА, че в Софийска митрополия „две комисии – по европейски проекти, и имотната комисия – подготвят доклад по случая, изискан от патриарха“.

 

Единственото, което стана ясно до момента, е позицията на Гигинския манастир. Тя е, че с промените в закона за вероизповеданията, които влязоха в сила от 1 януари, манастирът не е застрашен от нищо. Дали наистина е така? Оказва се, че спред информацията в документите, както и според Софийски градски съд невинността на отеца, който обиколи телевизиите, за да обяснява, че манастирът не се продава, е поставена под съмнение. Твъредията на игуменът на “Манастир Св.Св.Козма и Дамян”, или известният като Гигински манастир, отец Никанор се оспорват както от бивши администратори на КТБ, така и от други духовни лица. Никой не иска да се продава или изземва имущество на манастира, но всички искат истината да излезе наяве.

 

Договорът за ремонт на манастира по европроект за 792 000 лева е сключен с Фонд „Земеделие“ през март 2013 г. от стария игумен архим. Евгений. Корпоративна търговска банка осигурява банковата гаранция от 395 000 лв.  През 2014 г., за да се довършат ремонтно-възстановителните дейности, манастирът решава да сключи договор за банков кредит отново с КТБ. Сумата, за която е сключен договора е 395 000 лв. Този кредит е следвало да бъде върнат с плащането на втория транш на Държавения фонд.

 

Как „изчезват“ парите?

Но това не се случва, защото парите от фонда, вместо в КТБ, попадат в друга банка. Причината е, че манастирът е сключил анекс към договора с друга банкова сметка по която да получи транша от ДФ „Земеделие“.

 

Вижте документите:

Анекс от 18.08.2014 г. между Фонда и Манастира, с който е сменена сметката, по която трябва да се получат средствата за погасяване на кредита.


.

 

Уведомително писмо от Фонда до Манастира за извършения банков превод на парите.


.

Няма никаква информация, нито какво са правили квесторите Светослав Лютов и Елена Костадинчев, назначени то БНБ,  нито синдици на КТБ. Едно то действията, което са можели да предприемат за да бъде върнат кредита е блокиране на всички сметки на неизрядния длъжник в други банки. Такава е обичайната банкова практика, която се използва за да се приберат парите за погасяване на кредит. Не е ясно дали не са направили това от липса на компетентност или е  умишлено проспиване на поредното отклоняване на парични средства от масата на несъстоятелността на банката.


Бившият игумен на Гигинския манастир архим. Евгений твърди, че Никанор е писал молба от негово име и го е подписал, както и че е изтеглил тези пари, без да има такова право. Вероятно тези твърдения се проверяват, както от прокуратурата, така и от митрополията.

 

След като има наличен документ, че парите са преведени от ДФ „Земеделие“ следва представляващите “Манастир Св.Св.Козма и Дамян” да знаят как и къде са похарчени получените парични средства  в размер на 395 000 лева.

 

Софийската градска прокуратура проверява кой точно е сменил банковата сметка на манастира, в която са постъпили парите от Фонд „Земеделие“. Не е ясно как и с кого фонд „Земеделие“ са подписали анекса към договора за смяната на банковата сметка, ако молбата и подписът под нея са фалшифицирани.

 

Пред bTV архим. Никанор заяви, че парите са взети като кредит от КТБ без обезпечение, а строителите, като ги получили, обявили несъстоятелност, без да построят нищо. В съдебен спор, за който по-долу даваме подробности,  става ясно, че това което твърди отеца не е вярно – кредитът е обезпечен и то достатъчно добре. За съжаление в съда не става ясно защо парите не са върнат от манастира след като са преведени от Фонда.

 

Кой трябва да върне парите?

В началото на 2017 г. синдиците на КТБ – Ангел Донов и Кристи Маринова завеждат искова молба срещу двама от бившите изпълнителни директора на банката заради това, че са разрили отпускането на кредита на Манастира. Както знаете всяко едно такова дело освен претендирата сума включва адвокатски хонорари, държавни такси и т.н., с и което допълнително се ощетява масата на несъстоятелността на банката, което пък е за сметка на кредиторите й. С делото се прави опит да бъде прехвърлена изцяло вината за необслужването на кредите върху бившите администратори на банката. Софийски градски съд обаче не е съгласен - със съдебно решение от 03.10.2018 г. са отхвърлени заведените от синдиците искове. 

 

Документ: Решението на съда


.

„Би трябвало да ги върне този, който ги е взел“, заявява архим. Евгений. Според адвокат Емирски, цитиран от liberta.bg, манастирът има няколко търговски предприятия, недвижими имоти, така че изпълнението би могло да бъде насочено срещу тях.

 

„Като цяло нямаме морален проблем, защото тези пари ги няма тук, в този манастир“. Това са думи на игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

 

Сега е въпрос на време дали прокуратурата или Софийска митрополия първа ще разбере къде са парите?

 

Екип Фрог Нюз

 

===

*Гигински манастир Св. Св. Козма и Дамян се намира в подножието на връх Китка, в планина Черна гора, откъдето е познат и като Черногорски манастир. Разположен е на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10143 |08.05.2019 Само във Фрог: Бисер Лазов иска спецсъдът да отмени заседание по ”Делото КТБ”, защото има юбилей . 0| 3880 |06.05.2019 Откриха черните кутии на катастрофиралия руски самолет . 0| 3989 |05.05.2019 Самолетът на гръцкия президент кацна аварийно на о. Крит . 4| 4253 |05.05.2019 Папата кацна в България, ръкува се с всички в самолета, посрещна го Борисов /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads