Реклама / Ads
2| 6282 |27.09.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Съмнително се бави унищожаването на опасната ваксина „Еувакс”

.
Опасната ваксина срещу хепатит В „Еувакс” още не е унищожена. Това установи проверка на Фрог нюз. По закон скандално внесените от Турция 100 000 имунизации трябваше да бъдат изгорени до една година, след като се разбра, че са вредни за здравето заради високото съдържание на живак.
 

Изпълнителната агенция по лекарствата е предложила още преди три месеца пратката с ампулите да бъде ликвидирана. От тогава до сега няма отговор от страна на държавната администрация кога да се случи това. Предполага се, че предложението залежава на нечие чиновническо бюро, но по какви причини, не е ясно.

 

Припомняме ви, че в края на 2015 година Фрог нюз първи алармира за вноса на „Еувакса”, който категорично е забранен за употреба в страните от ЕС по нареждане на Европейската агенция по лекарствата. Въпреки това имунизациите, барабар с друга неразрешена за употреба ваксина „Пентаксим”, бяха вкарани тихомълком у нас на 21 юли 2015 година . За "Пентаксима" разказаха в "Открито" по БНТ.  След като медията ни сигнализира главния прокурор Сотир Цацаров за вноса на "Еувакс", ВАП извърши проверка и забрани употребата и на двете ваксини. Заради аферата, тогавашният здравен министър Петър Москов се обзаведе с три обвинения. Това стана на 21 ноември 2016 г. Любопитното е, че макар да е минала почти година, все още обвинителният акт срещу него не е влязъл в съда.

 

Медици коментират, че „дългата ръка” на Петър Москов е стигнала и до кабинета „Борисов 3”. Най-довереният му човек- Иванка Кръстева, в момента е съветник на вицепремиера Валери Симеонов. По времето на Москов, Кръстева беше назначена за подуправител на здравната каса. Медийни публикации я определят като двигател на идеята за въвеждане на пръстови отпечатъци в лечебните заведения, които ВАС отмени по-късно като незаконни.

 

Има и друга интересна подробност. Валери Симеонов беше един от най-големите защитници на Москов като министър в кабинета на „Борисов 2”. След като гръмна скандала с ваксините, в интервю за БНТ през февруари 2016 година, Симеонов заявява: В лицето на министър Москов имаме успешен министър, може би най-успешният в сегашния кабинет. На същото непоклатимо мнение остава и след като прокуратурата му повдига обвинения.

 

В края на ноември 2016 г., докато патриотите очакват президентът Росен Плевнелиев да им възложи трети мандат за съставяне на правителство, Валери Симеонов се изповядва в ефир: Ще се опитаме да съставим правителство, в което да оставим всички успешни министри като Владислав Горанов и Петър Москов. Не пести суперлативи за последния: „Той изтегли 2 години най-тежката реформа". Припомняме ви, че всички промени, въведени от Москов, впоследствие бяха отменени със съдебни решения.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5116 |27.09.2017 Ченалова пред Фрог: Целта е делото ми да се гледа в Специализирания съд . 4| 5460 |26.09.2017 Осман Октай пред Фрог: Партиите са като престъпните групировки ВИС и СИК . 1| 3752 |26.09.2017 Обсъждат мерки за самозащита на лекарите при нападение . 2| 3908 |25.09.2017 Томислав Дончев орязва администрацията само на приказки?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads