Реклама / Ads
1| 13611 |17.08.2016 НОВИНИ

Само във Фрог: Ще строи ли Турция АЕЦ „Белене” и защо Борисов се бои от Ердоган?

.
”Гьолът” АЕЦ ”Белене” стана отново актуален.
Рестартирането на АЕЦ „Белене” с турски средства и прехвърлянето на клона на руската компания „Лукойл” в България към турския са двата стълба заради които премиерът Бойко Борисов е толкова дружелюбен към Турция, израз на което бе предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на Анкара.
 
Това научи Фрог нюз от правителствени източници. Заради скандала с Бююк и острата обществена реакция премиерът се оправда пред медиите, че Турция може да пусне имигрантите към нашата територия и затова трябва да сме в отлични отношения с нея.
Причината за ходовете на правителството спрямо Турция са доста по-сериозни. От две седмици Борисов заговори за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене”, който наричаше гьол и в който вече са заровени милиарди левове.
Източници на Фрог обаче твърдят, че причината е обещано турско финансиране на проекта с руски реактори и оборудване. Схемата предвиждала като инвеститор да влезе частна турска компания и руско-турски консорциум. В замяна България щяла да получи достъп до размразения след срещата Путин-Ердоган проект „Турски поток”, наричан от Борисов „газов хъб Балкан”.
Изявленията на рестарт на проекта „Белене” са предизвикали голяма радост сред бизнескръга на КОЙ, твърдят запознати. Публична тайна бе групировката около ДПС бе наточила зъби да се облажи със сериозни финансови средства от проектите„Южен поток” и АЕЦ „Белене”. Фирмите на КОЙ никога не печелят директно поръчки за сериозни проекти, но винаги саподизпълнители
Тази сутрин по Нова телевизия журналистът Илхан Андай, който е запознат с детайли за отношенията в ДПС заяви, че в партията вече няма противопоставяне Русия-Турция, а точно обратното. Той намекна, че се очаква в скоро време делегация на партията да отиде на официална визита в Анкара за стопляне на отношенията с Ердоган.
Друг резултат от височайшата визита на турския президент в Русия е прехвърлянето на управлението на компанията„Лукойл”- България в турски ръце, чрез клона на фирмата в Турция, твърдят източниците на Фрог.

Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4240 |16.08.2016 Данъчните по морето погват туристите още от самолета . 0| 4056 |16.08.2016 Само туроператори ще могат да организират пътувания с ученици . 0| 3910 |16.08.2016 ВСС няма да се самосезира за бягството на Бекташ, Д. Узунов не знаел за протестите . 0| 4234 |15.08.2016 Сърбия ни е върнала 2275 имигранти само за месец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads