Реклама / Ads
1| 8568 |08.02.2020 НОВИНИ

Само във Фрог: Спорна сграда в Тюленово се строи върху възбранен от КПКОНПИ имот (допълнена)

.
Строежът до хотел ”Тюленово” Източник: Facebook
Бизнесмен и хотелиер с възбрана от КПКОНПИ е собственик на терена, върху който се строи спорна сграда в крайморското с. Тюленово. Това показа проверка на FrogNews в публичните регистри, след тревожни сигнали в социалните мрежи за пореден строеж в защитена зона.
 

Според обясненията на РИОСВ-Варна и община Шабла, имотът не попада в никоя от защитените зони в Тюленово и всичко е законно. Но пък никой не спомена, че на собственика на земята е наложена възбрана от КПКОНПИ декември миналата година. В партидата на имота е записан и номера на гражданското дело, което е основание за запора.

 

От началото на седмицата в социалните мрежи циркулира информация за незаконен строеж край село Тюленово, известно с красивата си скалиста местност намираща се край брега на морето до Шабла. Природното кътче е все още що-годе запазено от застроявания и привлича любителите на естествните плажове и морски пейзаж, както и по екстремни ентусиасти. Изведнъж се оказва, че мистериозно точно там вече стърчи груб строеж на недовършена триетажна сграда.

 

Ето какво пише с възмущение Валентин Атин, който показва и снимки с постройката:

 

"Случи се…Бетонната мафия захапа едно от последните девствени и приказно красиви кътчета от българското черноморие. Тюленово – дом и убежище на Неординарните хора и на Свободния дух – каякари, дайвъри, скални катерачи, рибари, орнитолози, творци, артисти, влюбени, съзерцатели, мечтатели...


Място където снобите изглеждат неуместно и гротескно.


Няма съмнение че всичко е „законно”, нищо че местността влиза в най-малко две защитени зони. Цирея първопроходец е дори на три етажа, невидимо от този ракурс. Видно е как се „вписва” в девствения пейзаж…Вижда се и мащаба на хищничеството-цялата уникална козирка непосредствено над брега е осеяна с маркери на поредния бъдещ Град на греха…


Не проповядвам сиромахомилство, да са живи и здрави „инвеститорите”. Битката с тях е неравна и с предизвестен край. Какво ни остава, освен да вярваме във Възмездие свише, въоръжени само със словото …


PS. Моля ако някой има идея за разследваща журналистика или инстанция да даде гласност. Опитах на местна почва но от ехидните им усмивки разбирам че се жалвам на касапина..."

 

Според екоактивисти имотът попада в защитената зона за птиците на резервата към Шабленското езеро и твърдят, както и извън застроителните граници на село Тюленово. На място няма и информационна табела за това кой е инвеститорът и изпълнителя на обекта. Проверката на ФрогНюз потвърди, че имотът е частна собственост, но пък  институциите са категорични - нередности няма.

 

Собственик на поземления имот с площ 5 526 кв.м. и лицето Радослав Руменов Русев.

Кадастралната карта показва, че по-голямата част от терена влиза в защитена зона, но има и част от парцела, кято е извън нея. Това показва, че твърдението на инститцуиите, че сградата е на ръба на защитената зона, вероятно е така.

 

Справка в търговския регистър обаче показва, че Радослав Русев е собственик и на хотел “Тюленово”, намиращ се в непосредствена близост до скалния мост и до спорния строеж. Но тук интересното идва от факта, че върху парцела има възбрана от КПКОНПИ от 11 декември 2019 г. Зарди какво е забраната не е ясво, но вероятно това е обяснението, защо строежът на сградата в парцела не кипи с пълна сила.


.
Сника: Кадастър. Поземленият имот, в който е границата на защитената зона и съседният му хотел "Тюленово"

 

 


.
Снимка: Справка от Имотен регистър, за собсвеника на крайморския парцел

 

Публикции в различни медии свързаха името на собственикът на сградата с това на главния архитект на Шабла - Татяна Нейкова. Твърди се, че той е неин син.  Какви са взаимоотношенията на Нейкова с Русев никой не коментира. Възможно е собственик на сградата в имота да е различно лице от притежателя на земята. Каква е връзката между замесените в казуса, предстои да разберем. Неписано правило е, че колкото повече институциите мълчат, толкова повече медиите изострят интереса си, защото практиката показва, че в такива случаи винаги има нещо нередно.

 

“Строежът е в село Тюленово е в застроителните граници в урегулиран поземлен имот, предназначен за строителство извън защитените зони - и за хабитатите, и за птиците. Като този терен има още около 25 подобни в близост до морето. На мястото се строи жилищна сграда със застроена площ до 90 кв.м. Разрешителното е напълно законно и е съгласувано с РИОСВ-Варна”, отговори на запитването ни кметът на община Шабла Мариян Жечев.

 

 Потърсихме и позицията на екоинспекцията. Ето какво ни обясниха от там:

“Във връзка със запитване от медии, относно новострояща се сграда, на 5 февруари е извършена проверка на терен от служители на РИОСВ-Варна. Констатира се, че на около 50 м западно от бреговия скат и на около 200 м северно от хотел „Тюленово“ има новострояща се сграда на етап груб строеж. След справка в кадастралната карта и наличната в РИОСВ-Варна информационна система за екологичната мрежа „НАТУРА 2000“ се установи, че сградата не попада в защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Територията на сградата попада в регулационния план на с. Тюленово, общ. Шабла. За инвестиционното намерение за изграждане на жилищна сграда от РИОСВ-Варна има издадено становище съгласно изискванията на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони през юни месец 2013 г.”.

 

Както става ясно, въпреки отказа на институциите да ни отговорят кой е собственик на имота или сградата, в публичните регистри има данни, които институциите за пореден път се опитват да скрият. Дали ще я потвърдят или опровергаят предстои да разберем.

 

Екип Фрог Нюз

 

Статията е допълнена на 9.02.2020: Русев се свърза с редакцията ни и опровега информацията, че имотът е негов. Предостави ни факти за собствениците на строежа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4436 |08.02.2020 Илияна Йотова: Да започнем разговор за нашето общо бъдеще, а не да се самоизяждаме . 0| 4253 |08.02.2020 Българка твърди, че е пребита жестоко от наш сънародник с фалшива самоличност в Гърция . 1| 4668 |08.02.2020 Крум Зарков: Правителството не управлява страната, а кризите, които само създава . 8| 5785 |07.02.2020 Боил Банов: Мога само да се усмихна ехидно. Видеото на Фондация ”Тракия” е комично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads