Реклама / Ads
3| 5467 |02.03.2017 НОВИНИ

Само във Фрог: Техника за милиони се губи в болница „Св. Анна”

.
Супермодерна техника за милиони се губи в болница „Св . Анна” в София. Медиците нямат идея къде в момента се намира стария скенер от събореното Спешно отделение, както и трите рентгена в ликвидираната клиника по образна диагностика.
 

Хората в бели престилки се надяват, че проверяващите, които са влезли в лечебното заведение още миналата седмица, ще могат да отговорят на тези въпроси. Причината за вътрешното негодувание е, че въпросните апарати са били не само действащи, но и от ново поколение. За никой не е  ясно кой от ръководството на клиниката и по каква причина е решил да ги махне. В тайнство е забулено и нахождението им в момента, което ражда различни версии. Едни смятат, че техниката е продадена и някой  е сложил парите в джоба. Други пък са по-крайни и не крият, че може апаратурата, която по принцип  би трябвало да се води на отчет в Агенцията за ядрено регулиране, да отлежава в някой склад за скрап .

 

Лекари от „Св . Анна” твърдят, че няма следа и от т. нар. апарата за онтопантомография , с който са работили  в клиниката по лицево-челюстна хирургия. Пълно мълчание има по темата за огромната инвестиция, свързана със закупуването на нов ядрено -магнитен резонанс. Според  запознати техниката не се експлоатира по няколко причини. Първата и основна е, че няма още одобрение от агенцията за ядрено регулиране. За него трябват още много инвестиции, свързани с набавянето на специално помещение, прозорци, врати и покритие на стените. Харчове и то сериозни,  трябва да има и за консумативи.  Освен това се изисква и добре обучен персонал. За да не прави тези разходи преди години, болницата е имала сключен договор с медицински център, намиращ се в двора й за удобство на пациентите.  От него „Св . Анна” е прибирала по 150 бона годишно. Отделно от това центърът е предоставял бонус от 25 безплатни прегледа на месец за лежащо-болните. Сегашното ръководство, обаче решило незнайно с какви мотиви, да скъса договора и да мине на варианта за собствен ядрено-магнитен резонанс, който обаче и до днес не функционира. 

 

През последните две години е спаднал капацитета на отделението по хемодиализа , разказаха още лекарите. През 2015 г. звеното се е считало за  най-модерното в страната с 13 чисто нови апарати за диализа. Поемало е по 75 пациенти на три смени. За първи път хепатитно  болните са били отделени в специална зала от другите страдащи от бъбречни заболявания. След като част от персонала напуснал, смените  намалели на две, откъдето  спаднал и броят на обслужваните пациенти.  

 

Очаквайте продължени по темата във Фрог другата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5666 |02.03.2017 В. Чернева за Фрог: На 11 март ЕС решава дали прекъсва преговорите с Турция . 1| 4310 |01.03.2017 Падна скала на пътя София-Самоков, движението е ограничено . 0| 4319 |01.03.2017 Детето, пострадало в джакузи, вече диша само . 1| 7200 |28.02.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: За 1 млн. евро всяка година Страсбург осъжда България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads