Реклама / Ads
10| 4689 |07.01.2009 НОВИНИ

Самоуби се 94-ият по богатство в света

.
Финансовата криза причини поредица самоубийства сред най-богатите. Под влака се хвърли в Германия 94-ият най- богат човек в света и един от петте най-богати хора в страната, милиардерът Адолф Меркле.
 

Към този фатален изход го е подтикнал сривът на финансовата му империя, заради финансовата криза загубите му начисляват стотици милиони евро. Това е станало в понеделник вечерта близо до град Блаубойрен, на юго изток от Щутгарт. По първоначални данни става дума за самоубийство, уликите от мястото на престъплението сочат, че той е бил сам.

"Отчаяното положение на неговите компании, предизвикано от финансовата криза, неопределената ситуация в последните няколко седмици и осъзнаването на безсилието да се предприеме каквото и да било пречупиха този пламенен предприемач, предан на семейното дело и той отне живота си", се казва в изявление за печата, подготвено от семейството му.

През 2008-ма година сп. Форбс постави Адолф Меркле на 94-то място в списъка на най- богатите хора на планетата. Сред компаниите, които той контролираше е най- големият производител на цимент HeidelbergCement, който имаше 11 млрд евро оборот на година, най- голямата в Германия и втора по размер в Европа фармацевтична компания Phoenix Pharmahandel с годишен оборот от 21.6 млрд евро, компанията Ratiopharm с оборот от 1.8 млрд евро, произвеждаща генерични лекарства- сравнително евтини аналози на препарати от най- големите фармакомпании.

Адолф Меркле оглавява семейния бизнес през 1967 година. Тогава във фирмата има 80 служители, а оборотният капитал е 4 млн марки. По данни на финансовите кръгове, сега той е загубил стотици милиони евро след операции със ценни книжа, чиято стойност е паднала в резултат на кризата. Само загубите от сделки с акции на концерна Volkswagen са причинили на Меркле загуби от 400 млн евро.

В Америка пък сам отне живота си по подобни причини шефът на една от най- големите компании за недвижима собственост Стивън Гуд. 52 годишният бизнесмен бил открит мъртъв в колата си, паркирана в горист район близо до Чикаго. По данни на местните средства за масова информация, той се е прострелял в главата. Не е оставил прощално писмо.

Гуд е председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на компанията Sheldon Good & Company Auctions International, основана през 1965 година от баща му. Компанията се занимава с продажба на имоти чрез търгове. Сравняват я с Кристи и Сотби на пазара на недвижими имоти. От 1965 година насам е реализирала сделки за повече от 40 000 различни имоти за сума около десет милиарда долара.

Списъкът на самоубийствата на знакови имена не започва с Меркле и Гуд, през декември миналата година сам отне живота си основателят на американската консултантска компания Access International. 65 годишният Тиери де ля Вилюш е влагал средства на европейски инвеститори във финансовата пирамида на Бернард Мадоф.

През октомври пък пред заплахата от банкрут американски милионер уби три поколения от своето семейство, след което сам се застреля. Най- малката жертва на това колективно самоубийство стана 7 годишно момче.  45 годишният предприемач Картик Раджар е работил като финансов мениджър в компаниите  PricewaterhouseCoopers и Sony Pictures, притежавал е и голямата финансова компания SKGL. През последните години е загубил голяма част от парите си заради срива на финансовата борса, а компанията му на практика е фалирала.frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4603 |07.01.2009 Консултативния съвет . 9| 4451 |07.01.2009 Европейският съюз праща наблюдатели в Украйна . 13| 4964 |07.01.2009 Обсъдиха вдигане на минимална работна заплата на 240 лв. . 12| 4416 |07.01.2009 Президент си оряза заплатата собственоръчно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads