Реклама / Ads
15| 5865 |11.10.2013 НОВИНИ

Сарафов за делото "Цветанов": Отводът беше основателен

.
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов Източник: Булфото
Не мога да приема нападките към прокуратурата, тъй като самият факт, че председателят на съдебния състав прие изцяло доводите на прокурорите и ги инкорпорира в мотивите си към отвода, означава, че искането е било напълно основателно.
 

Това се казва в позиция на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, изпратена до "Правен свят", по повод вчерашното развитие на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, обвинен във възпрепятстване на разследването срещу бившия шеф на РЗ БОП Велико Търново Орлин Тодоров.

На вчерашното първо заседание по делото председателят на съдебния състав Димитрина Ангелова си направи отвод по искане на прокуратурата, която се усъмни в нейната безпристрастност. Двамата обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП) Калоян Ангелов и Стефан Рачев се позоваха на публикации в изданията "Преса", "Уикенд" и "България днес", в които се казва, че съдия Ангелова и защитникът на Цветанов - адвокат Менко Менков били в близки отношения.

Адвокат Менков отхвърли твърденията, каза, че е завел искове срещу издателите на трите медии и авторите на публикациите и съзря, че зад искането на Ангелов и Рачев стои някой "отгоре", като се мотивира с факта, че в една от публикациите се цитира заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Защитникът на няколко пъти определи въпросните издания като "булевардна преса" и добави, че публикациите, послужили като повод за искането на отвода, са били инспирирани от други представители на прокуратурата.

Пред журналисти адвокат Менков заяви, че няма съмнения, че прокуратурата се страхува от старта на процеса срещу клиента му, както и, че "няма никакво съмнение в симбиозата на някои среди в прокуратурата с посочените и цитираните от самата прокуратура издания".

По повод думите и критиките му, днес заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заявява в позицията си до "Правен свят": "Вестник "Преса" не е булевардно издание, а сериозна медия, чийто главен редактор е един от доайените на печатното слово у нас.

Всъщност в думите ми не се съдържа абсолютно нищо от обстоятелствата, твърдени от адвокат Менко Менков, чийто професионализъм дълбоко уважавам. Коментарът ми е единствено върху принципните основания за отвод, посочени в разпоредбата на чл. 29, ал. 2 от НПК.

Подобни на твърдените от адвокат Менков обстоятелства се съдържат по-скоро в изявлението на председателя на СГС г-жа Владимира Янева, която също е цитирана в публикацията. В този смисъл разбирам изявлението му по-скоро като част от цялостната му защитна стратегия по делото.

Не мога да приема, обаче, нападките към прокуратурата, тъй като самият факт, че председателят на съдебния състав прие изцяло доводите на прокурорите и ги инкорпорира в мотивите си към отвода, означава, че искането е било напълно основателно."

Междувременно днес стана ясно, че делото срещу Цветанов днес е разпределено на случаен принцип на съдия Тони Гетов от СГС. В разпределението са участвали всички съдии от Наказателното отделение на СГС, естествено без съдия Димитрина Ангелова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 7505 |10.10.2013 Съдия Ангелова по делото срещу Цветанов си направи отвод . 6| 5999 |07.10.2013 Адвокат Менков: Делото срещу Цветанов не е засекретено . 7| 5427 |07.10.2013 Отложиха делото срещу Кокинов . 1| 5164 |04.10.2013 Отложиха делото срещу Галеви за декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads