Реклама / Ads
2| 5217 |04.07.2014 НОВИНИ

САС намали присъда на Митхат Табаков на 3 години затвор

.
САС намали присъда на Митхат Табаков от ДПС на 3 години затвор, но я остави ефективна.
 

Бившият депутат от ДПС и кмет на Дулово Митхат Табаков, който в момента излежава 5-годишна присъда за престъпление по служба, получи и три години затвор по дело за подкуп на втора инстанция, информира „Правен свят”.

 

Делото за втори път се гледа от Софийския апелативен съд (САС), след като веднъж стигна и до ВКС, а основен спор в него предизвиква не вината на Табаков, а определянето на наказанието - дали не следва Табаков да получи условна присъда заради дългия период, който е изминал от извършеното престъпление.

 

Табаков е осъден за това, че в периода от месец октомври 2004 г. до 19 ноември същата година в Дулово и Силистра, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – тогава кмет на общината, поискал и приел 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД гр. Силистра Петко Горбанов. На 19 ноември 2004 г. получил парите по собствената си банкова сметка, а срещу тях трябвало да сключи договор с "В и К" Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".

 

От материалите по делото става ясно, че през 2004 г. Министерството на околната среда и водите осигурило финансиране за водопровода на село Вокил, а "В и К" имала готовност да изпълни проекта. Горбанов разговарял с Табаков, който му обяснил, че ще има процедура и "В и К" може да кандидатства по общия ред. До октомври 2004 г. обаче нямало никакво развитие и Горбанов отново отишъл да говори с Табаков, като му обяснил, че парите за водопровода трябва да бъдат върнати, ако не се усвоят до края на годината, а в региона само "В и К" имала ресурс да изпълни обекта.

 

Тогава Табаков казал, че дружеството ще получи поръчката, ако той лично получи по сметката си 10 000 лева, като дал лично на Горбанов номера на сметката си. Горбанов събрал парите и ги превел на Табаков, след което за по-малко от месец процедурата стартирала и приключила с избор на "В и К" и проектът бил изпълнен впоследствие.

 

Делото срещу Табаков стартира в Софийския градски съд (СГС) през 2011 г., а година по-късно състав на съда с председател съдия Андрей Ангелов го осъди на 4 години затвор. Софийският апелативен съд обаче реши, че СГС неправилно е отчел на два пъти обстоятелството, че Табаков е длъжностно лице и заема отговорно служебно поведение – веднъж при правната квалификация, а след това и при определяне на наказанието. Според чл. 56 от НК пък, обстоятелства, които са взети предвид при определяне на дадено престъпление, не могат да се отчитат като смекчаващи или отегчаващи. Затова САС изменя присъдата на Табаков, като го осъжда условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5674 |03.07.2014 Потвърдиха 25-годишната присъда на ченгето убиец Менашки . 1| 5274 |02.07.2014 Намалиха присъдата на Гребеца от „Наглите” . 4| 4741 |18.06.2014 Над 15 000 се подписаха за ефективна присъда за убиеца на Паоло . 0| 5533 |03.06.2014 Близки на Ники от Враца на протест за справедлива присъда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads