Реклама / Ads
8| 5316 |03.07.2011 НОВИНИ

Със света литургия започна честването на Максим

.
Патриарх Максим
С тържествена литургия в храм-паметника “Александър Невски” започна 40-годишния юбилей от провъзгласяването на митрополит Максим за глава на Българската православна църква.
 

96-годишният патриарх, водил най-дълго време цъквата в историята на православието, започна в добро настроение литургията, като първо поздрави митрополитите, а те му целунаха ръка.

Светата литургия по повод 40-годишния юбилей от интронизацията на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим се провежда при засилени мерки за сигурност в присъствието на президента Георги Първанов, председателя на НС Цецка Цачева, руския посланик в България Юрий Исаков, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, депутата от БСП Румен Петков, представители на Столичния общински съвет, както и други политици и общественици.

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим е провъзгласен за глава на Българската православна църква на 4 юли 1971 г. Десетки миряни, сред които много млади хора, са в катедралния храм, за да видят тържествената церемония.

Българският патриарх Максим, който е „най-възрастният патриарх в православния свят, е жива история“, коментира воронежкият и борисоглебски митрополит Сергий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Митрополитът оглавява официалната руска делегация, която пристигна в София за тържествата по случай 40-годишнината от интронизацията на 96-годишния български патриарх. Сред гостите има представители и глави на други православни църкви.

„Негово светейшество е съхранил прекрасно своята памет и своя ум и бих казал, че в негово лице българската църква има просто едно съкровище. Този човек е жива история, която свързва народа на тази страна с неговото минало. Той помни и предвоенните години, и войната, и съветския период в развитието на България“, каза митрополит Сергий в разговор с кореспондент на ИТАР-ТАСС.

„Той е ценен за целия православен свят, защото представлява жива връзка между различни исторически епохи. Патриарх Максим е носител на онези ценности, които днес можем да открием предимно в книгите. Молим се на Господ Бог да запази неговото здраве, и да му даде сили да продължи своята мисия да развива и разпространява православието в днешните трудни времена. Максим е деен и много жизнен патриарх“, подчерта митрополит Сергий, цитиран от БТА.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5887 |21.06.2011 Българин командва черното тото в света . 7| 12215 |07.05.2011 Скандал в Света гора – Гергьовден без литийно шествие . 29| 6102 |10.04.2011 О. Донев: Започнах с дъвки, бонбони, детски игри . 13| 6472 |18.03.2011 Бургазлия - сред най-добрите математици в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads