Реклама / Ads
1| 7358 |01.10.2013 НОВИНИ

САС "върна" Брендо в ареста

.
Евелин Банев-Брендо
Съдът "върна" обратно в ареста Евелин Банев-Брендо. Софийският апелативен съд отмени днес определението на СГС, с което на Брендо му бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест".
 

Според въззивната инстанция определението на СГС е неправилно и незаконосъобразно, защото на този етап няма основания за изменение на мярката на Банев, информира "Правен свят". Не е намаляла опасността той да се укрие, нито са настъпили някакви нови обстоятелства, които да налагат промяна на мярката му.
 

"Тежестта на обвинението по конкретното дело срещу Банев, организацията и начинът на извършване на престъплението, както и широкият кръг засегнати обществени отношения налагат извода, че съществува очевиден и съществен риск той да извърши ново престъпление при промяна на мярката", пише в определението на САС. Магистратите припомнят, че веднъж вече Банев е бил осъден на първа инстанция у нас, а срещу него се води дело и в Италия. Това, на свой ред, може да обоснове и опасност от укриване.
 

Според апелативните съдии Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев към момента срокът на задържането на Брендо е разумен като се има предвид предмета и сложността на делото. Определението на САС не подлежи на обжалване. 

На 16 септември СГС наложи мярка за неотклонение "домашен арест" на Брендо по делото за пране на пари от наркотрафик, по което той е осъден на 7 години и шест месеца затвор на първа инстанция.
 

Евелин Банев бе задържан през май 2012 г. при полицейската операция "Кокаинови крале" и оттогава е в ареста. В момента Банев е в Италия, където наскоро бе осъден на 20 години затвор за трафик на кокаин от Латинска Америка за Западна Европа.

През февруари СГС го осъди на 7 години и шест месеца затвор по обвинение в пране на близо 2 млн. евро от наркотрафик. Подсъдими с него са бившата му съпруга Моника Добринова, сестра ѝ Десислава Дишлиева (съпруга на убития през 2005 г. Константин Дишлиев) и доведения му брат Симо Крайчев. Добринова, Дишлиева и Крайчев получиха по три години затвор условно с по 5 години изпитателен срок.

Срещу Брендо има разследване за наркотрафик и в Румъния. През февруари тази година оттам беше получена европейска заповед за арест за Банев, но СГС прекрати делото за екстрадиране поради отсъствието на Брендо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5786 |16.09.2013 Съдът отсече: Брендо да се прибира у дома . 1| 5279 |23.08.2013 6-има от "Килърите 3" остават в ареста . 0| 5813 |19.08.2013 Четирима от "Килърите 3" остават в ареста . 6| 7927 |15.08.2013 Валентин Божков от ареста - на работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads