Реклама / Ads
4| 5905 |10.09.2013 НОВИНИ

Със здрави зъби изпратиха мобилния кабинет от Нови Хан

.
Децата и възрастните в приюта на Отец Иван в Нови Хан вече са със здрави зъби и красиви усмивки. Това е резултатът от работата по медицинския проект на Национално движение „България си ти!“, която приключи днес.
 

Мобилният център за лазерна дентална медицина е първият по рода си не само у нас, а и в света. Той ще продължи работата си, въпреки превратностите на българската действителност.

Екип от зъболекари-доброволци работи в рамките на един месец.

 

Стоматолозите излекуваха 50 деца и възрастни и прегледаха над 150 от обитателите на дома в Нови Хан. „При малчуганите най-честите проблеми бяха кариесите и натрупването на зъбен камък. При възрастните беше по-сложно – имаха пулпити, парадонтит, налагаше се и вадене на постоянни зъби“, обясни д-р Славчо Коев. „Мотивацията за по-доброто поддържане на устната хигиена се повиши при голяма част от пациентите. Надяваме се да продължат и след това да поддържат зъбите си“, допълни той.

 

Следващата спирка на мобилния кабинет са Берковица, Монтана и Малорад, където ще се лекуват семействата, за които се грижи Движението и други деца в затруднено социално положение. „Призоваваме повече бизнесмени да даряват и да ни помагат, за да можем да продължим проекта. Той струва скъпо, а общественото здраве е най-важно“, апелира главният координатор на Движението Найден Найденов. Той обясни, че са правени опити за среща и подкрепа от страна на министъра на здравеопазването, но не са откликнали на молбата.

 

Основните цели на инициативата са: безплатно лечение на деца и възрастни в социално слабо положение, прилагане на нови технологии – одобрени и използвани в ЕС, обучаване на млади специалисти за работа с новите технологии. Медицинският център е разработен съвместно с проф. д-р Норберт Гуткнехт, почетен член на НД „България си ти!“. Ръководител за България е доц. Радосвета Василева, завеждащ катедра „Консервативно зъболечение“ във факултета по дентална медицина на „Медицински университет“-София. Изпълнител е д-р Евгений Миронов, специализант по лазерна дентална медицина в RWTH - Аахен и учредител на Движението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 4826 |08.07.2013 Люспенето в ГЕРБ било оздравителен процес . 55| 5459 |21.06.2013 Николай Радулов: ГЕРБ се подиграха със КСНС като изпратиха там разследвания Цветанов . 12| 5408 |18.05.2013 Йержи Бузек поздрави Борисов за победата . 7| 6618 |09.05.2013 Станишев поздрави Емил Кало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads