Реклама / Ads
34| 6954 |21.10.2020 НОВИНИ

САЩ готви санкции заради ”Балкански поток”. Русия иска да разшири влиянието си

.
Турски поток Източник: БГНЕС
30 дни. Такъв срок дават на компаниите, работещи по изграждането на два изключително важни за Русия обекта, да спрат дейността си доброволно. В противен случай се предвиждат санкции от страна на американската администрация.
 

Това става ясно от публикувана на страницата на Държавния департамент на САЩ допълнителна разпоредба към Закона за защита на енергийната сигурност на Европа. Става дума за газопроводите “Турски поток” и “Северен поток - 2”.

 

"Продължаваме да призоваваме Русия да престане да използва енергийните си ресурси за принудителни цели. Русия използва своите тръбопроводи за износ на енергия, за да създаде национални и регионални зависимости от руските енергийни доставки, използвайки тези зависимости, за да разшири своето политическо, икономическо и военно влияние, да отслаби европейската сигурност и да подкопае интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ", посочват от Държавния департамент.

 

“Тези тръбопроводи също намаляват европейската енергийна диверсификация и оттам отслабват европейската енергийна сигурност”, посочват още от американска страна.

Департаментът категорично заявява, че ще разшири обхвата на възможните санкции, като към него вече ще са включени и компании, които предоставят услуги на собствениците на корабите по строителството на газопроводите. Това означава, че санкционирани ще бъдат компании, които доставят и съответно монтират оборудване на плавателните съдове.

 

Газопроводите и България

 

Разширяването на тръбопроводната мрежа е един от скандалите, задълбочили се през последните седмици. Междувременно пък това е и гордост на премиера Борисов. По нищо не личи, че българските власти са особено притеснени от евентуални санкции от страна на САЩ.

 

ФрогНюз припомня, че според информация на “Биволъ” и “БОЕЦ” именно руски фирми участват в строежите на “Балкански поток”. За САЩ няма никаква разлика между “Турски поток" и "Балкански поток” като от американска страна става въпрос за един и същи газопровод, без значение от името на трасето на родна територия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4662 |21.10.2020 Десните организират протест пред ВСС в четвъртък заради Гешев . 3| 5826 |21.10.2020 Граждани блокират тази вечер “Орлов мост” заради маските . 14| 4689 |21.10.2020 В Топ 5 сме по обедняване заради COVID в ЕС . 2| 4117 |20.10.2020 И Музикалният театър затвори заради служител с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads