Реклама / Ads
42| 5561 |04.03.2011 НОВИНИ

САЩ хвали правителството за битката с мафията

.
Кратко описание Източник: източник
Българското правителство е демонстрирало политическа воля за борба с големите организирани престъпни мрежи.
 
България е в списъка на "страните, предизвикващи загриженост" за пране на пари, а български организирани престъпни групи действат на територията на Италия, откъдето се внасят наркотици през Африка, според новия доклад на Държавния департамент на САЩ за стратегията за контрол над наркотиците.

Страната ни е част от транзитния маршрут за хероин и кокаин и производител на нелегални наркотици - канабис, предимно за вътрешния пазар. По последни данни има спад на производството на синтетични наркотици. В България има около 300 хиляди пристрастени, от които 10% - към хероин. Внасят се и нови наркотици, които обикновено се доставят като безвредни субстанции от Китай.

Същевременно един от основните изводи в доклада е, че българското правителство е показало политическа воля за борба с организираните престъпни групировки и е започнало множество дела срещу високопоставени фигури от престъпния свят. Посочва се, че Вашингтон ще продължи активно да подкрепя българските усилия за засилване на законодателството за отнемане на имущество, придобито чрез престъпна дейност, както и антикорупционните закони.

През 2010 парламентът на България е приел промени в наказателно-процесуалния кодекс, които подобряват способността на службите да събират информация и да осъждат високопоставени наркотрафиканти.

Значителните арести и конфискации са извършени в България и чужбина поради усилията на българските служби за борба с престъпността. Специално се отбелязва залавянето на 21 тона прекурсори за синтетични наркотици.

Около 110 кг хероин са конфискувани извън България вследствие на дейността на българските служби, а ГДБОП е помогнал и за конфискуването на 223 кг кокаин. Като цяло, обаче, общото количество заловени наркотици е спаднало, но според българските служби това се дължи и на намирането на алтернативни канали поради затягането на мерките за сигурност преди влизането на България в шенгенското пространство.

Корупцията остава сериозен проблем в съдебната власт и полицията. Въпреки някои реформи, съдът и прокуратурата постоянно получават ниска оценка на общественото доверие.

В доклада на Държавния департамент се изтъква, че е необходим по-ефективен надзор на полицията и съдебната власт, за да се гарантира, че виновните в компрометирането на разследвания на свой ред се разследват и изправят пред съда.


Това констатира годишният доклад на Държавния департамент на Съединените щати за международната стратегия за контрол над наркотиците. Той е внесен в американския Конгрес.

В текста се посочва, че е необходим е по-ефективен надзор над полицията и съдебната система, така че тези, които компрометират разследванията, сами да бъдат разследвани и съдебно преследвани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5054 |01.03.2011 Сдружение на общините плаши правителството с протести . 18| 5386 |22.02.2011 Г.Кадиев: Финансовата стабилност е усмирителна ризница на правителството! . 12| 5043 |15.02.2011 Държавата хвали туризма: Янтра е на Черно море . 11| 5026 |11.02.2011 Малмстрьом похвали България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads