Реклама / Ads
0| 6370 |26.06.2015 НОВИНИ

САЩ: Имате медийна автоцензура заради корпоративен и политически натиск

.
Ромите, безнаказаната корупция и лошата медийна среда са трите основни критики към България в доклада на Държавния департамент на САЩ за правата на човека по света.
 

 Маргинализирането на ромското малцинство е един от най-неотложните проблеми в областта на човешките права в България, посочва годишният доклад за изминалата 2014-а. На парламентарните избори през октомври в страната ни били спазени основните свободи на словото, но има убедителни твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и провокативна риторика в предизборната кампания, пише в доклада. Корупцията продължава да спъва възможностите на управлението. Въпреки че законът предвижда наказателно преследване на корупцията във властта, правителството не го прилага ефективно и служители във всички сфери на управлението често участват в корупционни практики безнаказано.

 

Сред другите проблеми документът посочва пренаселеността и лошите условия в затворите и центровете за задържане. Установени са също слабости в процедурите и политиките за интегриране на бежанците, големи забавяния в работата на съдебната система, твърдения за злоупотреба с подслушване, религиозна дискриминация и насилие срещу жените, насилие срещу деца, засилващ се антисемитизъм в интернет. Съобщава се и за дискриминация срещу членове на малцинствата при наемането на работа и на работното място.

 

В документа се казва, че продължава влошаването на медийната среда и засилващата се медийна автоцензура в резултат на корпоративен и политически натиск. В същото време заради критиките на САЩ за системни нарушения на правата на човека в Китай Пекин публикува насрещен доклад за ситуацията в САЩ. Китай твърди в своя документ, че в САЩ е широко разпространо огнестрелно оръжие, застрашаващо живота на гражданите, и има превишаване използването на сила от полицията. Пекин напомня на САЩ и за “жестоките изтезания” от страна на ЦРУ към затворници, проблемите с расовата дискриминация и за расовите предразсъдъци в полицията и в системата на правосъдието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4458 |13.04.2015 Карайте внимателно в деня на голямото завръщане . 65| 10310 |15.03.2015 Мъртвият Путин учредява награда за медийна клюка . 16| 4879 |22.02.2015 Няма черен списък в БСП, Мая е медийната червена звезда . 1| 5521 |28.12.2014 Пътищата са зимни, бъдете внимателни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads