Реклама / Ads

11| 4757 |12.09.2013

САЩ искат 8000 либийски войници да се обучават в базите ни

.
Постъпило е предложение през юли от американското правителство чрез посолството на САЩ в София за по-активно използване на съвместните военни съоръжения в Ново село, Безмер и Граф Игнатиево за подготовка и обучение на военнослужещи от либийската армия. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов на пресконференция по актуални въпроси.
Найденов посочи, че това е съвместно споразумение между САЩ и Либия с предложение към България да поеме това обучение. Това към момента е двустранно предложение, но това е предложение, което се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на Алианса за следвоенното възстановяване на Либия и подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност, посочи министърът. Той уточни, че не става дума за подготовка на полицейски служители и части, а за военнослужещи.

Първоначалната информация е за подготовка на 5000 до 8000 военнослужещи в рамките на тригодишни ротации, с численост между 150 и 200 души, за период между 5 до 8 години като обучението ще се осъществява както от американски инструктори, така и от български военнослужещи. Министърът каза, че към този момент продължават разговорите и уточняването на всички детайли, свързани с правната рамка, със финансовите измерения, с техническите въпроси, включително и по отношение на статута на силите.

Найденов обясни, че това е операция, която се включва във вече подписаното споразумение между България и САЩ за изграждането на съвместните военни съоръжения, заедно с подготовка и обучение и на представители на трети страни. Найденов коментира, че от гледна точка на това споразумение не се налага да се сключва отделно споразумение между България и САЩ, като се уточнява между американската и либийската страна необходимостта от сключване на споразумение между тях и въз основа на това необходимостта от сключване на отделно споразумение между България и Либия за приемане на либийските военнослужещи на българска територия.

Министърът цитира становище на експерти, че след като до този момент имаме осъществено обучение и тренировки на военнослужещи от страни, които не членуват в НАТО, може и да не се налага отделно споразумение, което да не се ратифицира от парламента. Ангел Найденов обаче смята, че независимо от подобни заключения Народното събрание трябва да бъде информирано и е негова преценката дали ще има ратификация със закон. Найденов каза, че вече е започнал съответните разговори за предоставяне на информация.

За хода на разговорите и за развитието на операцията е информиран премиерът и Министерският съвет. Министър Найденов каза, че към този момент позицията е за приемливост на предложението и необходимостта от продължаване на работата по до уточняване на детайлите. Във връзка с това се очаква посещение на военнослужещи от европейското и африканското командване на силите на САЩ, с които да бъдат уточнени всички въпроси, предмет на споразумението или влизащи в обхвата на тази операция. В отговор на въпрос дали страната ни ще има финансови ползи от подобно обучение, министърът не пожела да коментира отсега какво ще получи България.

Той каза, че всички разходи, които се предвиждат да бъдат правени за това обучение, ще бъдат заплащани от либийската страна, включително ползване на въоръжение, което ще предостави българската страна за нуждите на подготовката, пише БТА. Найденов даде пример, като посочи, че през 2010 г. непреките ползи от ползването на военните съоръжения надхвърлят 4 млн. долара, през 2011 г. те са близо 6 млн. долара, а през 2012 г. - 12 млн.долара.

Той посочи, че това са средства, което се получават и от местната икономика и от български фирми, които са доставчици, и фирми, които участват в поддържането на съоръженията. На въпрос Ангел Найденов каза, че САЩ са се обърнали и към други страни за подобно обучение и има приети предложения. Най-малко пет страни от НАТО са ангажирани за въпроса за приемане и обучение на служители от силите за сигурност на Либия, посочи министърът.

Министърът на отбраната каза, че съвместното българско-американско учение "Хвърлена ръкавица 2013" няма никаква връзка и нищо общо със ситуацията в Сирия, още по-малко с евентуална военна операция. Найденов посочи, че учението, което е у нас от 1 до 26 септември, е съгласно годишен план и конференции, състояли се и през октомври и ноември 2012 година. В него участват освен сили и средства на българските и на американските въоръжени сили, представители на МВР и на ДАНС. В учението са ангажирани близо 1000 служители. Министърът каза, че информация за учението е предоставяна два пъти от пресцентъра на МО на 5 и на 10 септември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Контрапротестиращите искат Маргарита Попова за президент 34| 4565 |11.09.2013 . БСП обещават социален пакет, ГЕРБ искат вот на недоверие 24| 5016 |08.09.2013 . Протестна мрежа: 80% от хората искат предсрочни избори 23| 4528 |03.09.2013 . Искат мандатност за директорите на училища 6| 6011 |30.08.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ