Реклама / Ads
5| 11152 |05.01.2019 НОВИНИ

АП: Израел се обиди на САЩ заради продажбата на F-16 на Хърватия

.
За първи път САЩ и Израел влязоха в конфликт на военна тематика, пише ”Асошиетет прес”. Тя е свързана с продажата на изтребители F-16 на Хърватия от страна на Израел. Ето за какво става дума:
 

 Споразумението за продажба на 12 използвани изтребители F-16 от Израел на Хърватия е под въпрос. САЩ изразяват несъгласие по отношение на продажбата. Балканската страна настоява за преодоляване на несъгласието, като добави, че в противен случай сделката ще бъде анулирана. Хърватското министерство на отбраната заяви, че се очаква отговор от Израел до 11 януари.

 

Предварителното споразумение от 500 милиона долара за закупуване на модернизираните изтребители F-16 Barak от Израел бе направено през март миналата година, като междувременно беше необходимо САЩ да одобрят продажбата на американските летателни апарати на трета страна. Сделката е в застой, след като американският Държавен департамент претендира, че Израел трябва да снеме усъвременената апаратура, монтирана на самолетите, откакто те са на въоражение в израелските ВВС през последните 30 години.

 

Израел модернизира джетовете с усъвършенствани електронни и радарни системи, което бе основният мотив за решението на Хърватия да купува самолети от Израел, вместо да преговаря със САЩ за нови F-16.

 

"Ако самолетите не са в съответствие с това, за което сме се договорили, сделката няма да бъде осъществена и ще имаме друга оферта за покупка," каза председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович.

 

Позициите на администрацията на Тръмп и Израел винаги са били близки, особено по въпросите на отбраната. Но продажбата на F-16 на Хърватия определено е разногласие между двете страни, излючително рядко явление, междувпрочем.  Според израелските медии, това разногласие не беше преодоляно дори след срещата между държавния секретар на САЩ Майк Помпео и израелския премиер Бенямин Нетаняху в Бразилия.

 

"Очакваме окончателни и ясни позиции от страна на Израел и Съединените щати по този въпрос и след това ще вземем окончателно решение," каза хърватският премиер Андрей Пленкович.

 

Сделката е най-голямата покупка на оръжие в Хърватия, откакто страната се отдели от югославската федерация след войната от 1991-95 година.

Членката на НАТО Хърватия е принудена да издържи оръжейната надпревара със сръбския си съсед, който наскоро получи шест използвани руски изтребители МиГ-29.

 

Превод Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4538 |05.01.2019 Уволниха двама началници от АПИ заради винетките . 3| 4789 |04.01.2019 Гонят хижарите от Черни връх заради отказа им да подслонят измръзнал мъж . 0| 3940 |04.01.2019 271 шофьори останаха без книжки заради алкохол и дрога . 0| 4697 |04.01.2019 Само във Фрог: Отказали да лекуват малкия Стефчо в Румъния заради недоказан резултат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads