Реклама / Ads
18| 5515 |22.10.2020 НОВИНИ

САЩ местят войска и танкове от Германия в България

.
САЩ разглеждат възможността за постоянно предислоциране на част от Втори бронетанков полк на американската армия от Германия в друга европейска държава която се намира по-близо до Русия, обяви военният министър Марк Еспър, цитиран от ТАСС.
 

„…Моите срещи наскоро с министрите на отбраната от Румъния и България, а също кореспонденцията, получена от балтийските държави сочат, че сега има реална възможност за изнесено напред съхранение на Втори бронетанков полк в някои страни на постоянна основа“, заяви Еспър пред вашингтонския Атлантически съвет. Той разкри още, че заради противодействието срещу Русия и Китай САЩ ще укрепват военните съюзи и партньорства с други страни.

 

През юли Еспър говореше за предстоящото изтегляне от Бавария на Втори бронетанков полк от 4500 военнослужещи. Той твърдеше, че тази бойна част ще бъде върната в САЩ. На 29 юли той обяви също за изтеглянето от Германия на 11 900 военнослужещи. По думите му 6400 от тях ще се върнат в страната си, а около 5600 ще бъдат предислоцирани в Италия и Белгия, като в самата Германия ще останат максимум 25 000 американски офицери и войници. За тези планове говореше и президентът Доналд Тръмп.

 

Разяснявайки думите на министър Еспър, представител на американските военни кръгове заявява пред ТАСС, че става дума за евентуално ротационно присъствие на американски войски. „Възнамеряваме да разположим американските сили на източния фланг на НАТО на постоянна ротационна основа, за да изпълним насоките, определени от министъра на отбраната“, каза военният офицер. По думите му „споразумението за разширяване на отбранителното сътрудничество с Полша, двустранното взаимодействие наскоро с министрите на отбраната на Румъния и България и консултациите с нашите съюзници в Балтийско море ни дадоха възможност да помислим за разполагане на нашите въоръжени сили в тези страни“. „Все още няма окончателни решения за тези действия. Процесът на планиране на предложените стъпки продължава“, добавя той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5262 |10.08.2020 Протестиращите майки пред Ректората местят палатките пред Министерски съвет . 5| 9089 |30.04.2020 Тъжно в навечерието на празника на войската - 6 май . 6| 7241 |16.04.2020 Икономистът Лъчезар Богданов: Много страни ще имат основания да преместят производствата си . 28| 4481 |21.03.2020 Каракачанов: Няма да излизат танкове, армията ще проверява документи и задържа хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads