Реклама / Ads
14| 4689 |12.03.2010 НОВИНИ

САЩ: Несвободни медии, бой на деца и политически тормоз в България

.
Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ
Свободата на словото в България не е пълна. Въпреки разнообразието от медии у нас, повечето са в ръцете на хора с власт, които нямат интерес цялата истина да става известна на обществото. Съществува и манипулативна информация.
 
Това пише в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека за 2009 г, публикуван вчера.
В частта за България се признава известен напредък в страната, но се посочват и редица стари проблеми, които все още не са решени.

Докладът признава проведените през миналата година избори за честни и демократични, но отбелязва и множеството сигнали за купуване на гласове от различни партии. Лошото е, че няма присъди по тези случаи.
В доклада се подчертава, че миналата власт често е използвала репресивни методи срещу враговете си и е останала ненаказана.

Държавният департамент припомня, че знакови фигури от бизнеса бяха отвлечени, като в отговор новото правителство първо преведе редица шумно огласени акции срещу важни фигури от подземния свят.
Проблем остава и корупцията, въпреки че новата власт в страната се зае да се бори с нея и действително постигна напредък.

Въпреки че различните етноси в България са добре представени в политиката, не е така в обществото, където все още съществува дискриминация.

Особено тежко е положението в затворите. Освен, че условията в тях са мизерни, затворниците нямат никаква сигурност. Припомнени са случаите на малтретиране на задържани.

Все още властите и обществото бавно реагират на насилието в семействата над жени и деца.
В същото време Ройтерс публикува анализ за положението в България, в който се казва, че седем месеца след като дойде на власт с обещания за радикална промяна, новото българско правителство замрази редица важни икономически реформи.
Това може да доведе до продължителен застой в най-бедната държава в Европейския съюз, пише световната агенция.
Въпреки че българските държавни финанси се смятат за едни от най-здравите в Източна Европа и е малко вероятно в страната да настъпи криза, подобна на тази в Гърция, анализаторите смятат, че забавянето на реформите и популистките действия на кабинета ще доведат до мъчително и бавно възстановяване.

Миналия месец правителството на премиера Бойко Борисов се огъна пред заплахите от протести и замрази плановете за радикални реформи в здравеопазването, включително закриване на неефективните лечебни заведения и планираното увеличаване на пенсионната възраст.

То обеща повече пари на пенсионерите над 75-годишна възраст и субсидии за протестиращите производители на тютюн.
С изключение на съкращаването на известен брой служители в министерствата, в данъчните и митническите служби, до момента София не е предприела сериозни реформи в надутия публичен сектор, както беше обещала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5247 |02.03.2010 Баща закла двете си деца и се обеси . 5| 6303 |16.02.2010 Не на децата в "Биг Брадър Фемили" . 4| 4785 |08.02.2010 750 хиляди педофили дебнат децата ни в Интернет . 0| 5072 |27.01.2010 Ваканционна "война" за чужди езици между деца и родители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads