Реклама / Ads
3| 4285 |06.02.2020 НОВИНИ

САЩ не са новатори с „черни списъци“, Русия не отстъпва

.
По бТВ шефът на русофилите в България и обвинен за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов десетина пъти повтори, че САЩ нямали право да забраняват или да упрекват чужди граждани за каквото й да било. Това е намеса във вътрешните работи на суверенна държава, - изтъкна той. Ами ако Русия ни санкционира за „Турски поток? – изрепчи се Малинов?
 

Възмущението му изглежда логично. На пръв поглед. Но Хекимян забрави, а Малинов премълча, че Кремъл е правил забранителни списъци и то неведнъж. Повод са били ситуации, когато известни личности и държави са подкрепяли Грузия, например, когато Москва бе в конфликт с Тбилиси. Също и по повод анексирането на Крим, събитията в Украйна от времето на „Оранжевата революция“ и пр.

 

През 2015 г. Руското Министерство на външните работи обяви списък с 89 лица от страни, членки на ЕС, на които се забранява да посещават Русия. Мотивът бе общ: във връзка със санкциите на ЕС срещу Москва. Никакви факти и доказателства, че конкретните хора са извършили закононарушения, корумпирани са или нещо от този род. Просто лица, критикуващи политиката на Кремъл. В този списък попадна и бившият ни посланик в руската столица Илиян Василев.

Тогава никой от управляващите не защити Василев, защото е от острите критици на управлението. Никой не скочи срещу Москва, че се намесва във вътрешните ни работи. Освен една формална декларация на МВнР от кумова срама.

 

През 2019 г. Русия разшири „черния списък“ с хора, които имат забрана да посещават страната.

 

Истината е, че в сряда САЩ разочароваха много българи с обявяването на съдия Андон Миталов за корумпиран и забраната той и семейството му да посещават Америка. Други бяха очакванията. Последствията тепърва ще се усетят и Вашингтон ще разбере, че някой се е подиграл с тях. Освен ако не е американската политика такава, което би било още по-неприятно.

Очаквахме друго, защото вече знаехме, че под такива санкции са наистина корумпирани високопоставени лица, като например синът на доскорошния главен прокурор на Русия Юрий Чайка – Артьом. Той е милиардер, чиито милиарди са с неясен произход и се предполага, че са спечелени от корупционни практики. Въпреки това вече бившият главен прокурор на България Сотир Цацаров подписа договор с Чайка именно в Русия български прокурори да се обучават на борба с корупцията. В Москва за ценни съвети летя и Иван Гешев… Санкционирани са главни прокурори от други страни, министри и дори премиери. На този фон съдия от среден калибър наистина е разочароващо.

 

Човек започва да се съмнява: каква ли информация подават българската прокуратура и служби на американските партньори, за да се стигне до това конфузно, меко казано, положение? И не пише ли някой сценария на подобни неща някъде другаде, а не в София? Защото, както казва Ким Филби: Агент само на две разузнавания? Не познавам такъв…

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4069 |27.09.2019 МОН с конкурс за учители-иноватори . 0| 3753 |21.11.2018 ГДБОП предупреждава за „Черния петък“ и предстоящите празници . 0| 4872 |05.12.2017 20 държави в „черния” списък на ЕС с офшорките . 0| 5012 |19.07.2017 България настоява официално Турция да обясни „черния списък”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads