Реклама / Ads
6| 5177 |28.04.2014 НОВИНИ

САЩ с нови санкции срещу Русия

.
САЩ наложи санкции срещу седем руски граждани и 17 фирми, свързани с "вътрешния кръг" на президента Владимир Путин.Белият дом заяви, че този ход е в отговор на "продължаващата незаконна намеса на Русия в Украйна".
 

Групата включва Игор Сечин, шеф на петролния гигант "Роснефт", и влиятелния депутат Алексей Пушков.

САЩ затягат и изискванията за издаване на лиценз на компании, изнасящи високотехнологична продукция за Русия, която може да се използва за военни цели, съобщи Белият дом в комюнике, публикувано в Манила, където президентът Барак Обама е на държавно посещение.

Сред новите имена изпъква най-вече името на Игор Сечин - бивш вицепремиер и настоящ ръководител на държавния петролен гигант "Роснефт". Напоследък за него се заговори усилено и покрай твърденията, че държавата стои зад уволняването на Павел Дуров, съосновател на "ВКонтакте" - най-популярната социална мрежа в бившите съветски републики.

Блокират се активите и се забранява да стъпват на американска територия, е Сергей Чемезов - изпълнителен директор на държавната корпорация "Ростех".

Другите имена са Олег Белавенцев - президентският пълномощник в новоучредения Кримски федерален окръг, вицепремиерът Дмитрий Козак, който ще ръководи "икономическото възстановяване" на Крим, Евгений Муров - директор на Федералната служба за охрана, Алексей Пушков - председател на комисията по международните въпроси в Държавната Дума (долната камара на парламента), както и зам.-председателя на администрацията на президента Вячеслав Володин, за когото се смята, че ръководи пропагандната машина на Кремъл.

Санкционираните компании са Авиа груп лимитид, банка Северний Морсой, банка ИнвестКепитъл, Трансойл, Волга рисърсис груп, банка SMP, банка Собин и Зест лизинг.

"САЩ предприема нови действия в отговор на продължаващата незаконно намеса на Русия в Украйна и провокативните действия, които подкопават демокрацията й и заплашват нейната сигурност, мир, стабилност, суверенитет и териториална цялост", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Той каза още, че Русия не е направила нищо, за да изпълни договореното споразумение в Женева.

Междувременно и ЕС обяви, че добавя още 15 имена на руски и проруски настроени украинци в списъка със санкционираните лица заради кризата в Украйна, съобщиха дипломатически източници. Това било решено от посланиците на 28-те държави членки на ЕС, които проведоха среща в Брюксел заради липсата на "деескалация" в Украйна.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5584 |28.04.2014 Др.Стойнев: "Южен поток" означава и 5000 нови работни места . 5| 5311 |26.04.2014 Г-7 действа бързо за още икономически санкции срещу Русия . 15| 5211 |25.04.2014 Украинският премиер: Русия иска трета световна война . 4| 6091 |23.04.2014 Ето ги новите водещи по bTV- Лиляна и Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads