Реклама / Ads
11| 5098 |24.01.2015 НОВИНИ

САЩ ни отпуска 15 млн. долара за полигон и летище

.
Николай Ненчев
Българската армия ще получи 15 млн. долара от правителството на САЩ до края на годината, съобщи на пресконференция във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му средствата ще бъдат предназначени за инвестиции, като ремонта на полигона в Ново село, летището в Безмер и други инфраструктурни проекти.
 
До края на годината България трябва да осигури шест "3 D - радара" за охрана на въздушното пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към НАТО, посочи министърът. Той уточни, че са договорени съвместни подготовки със войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

Министърът каза, че съставът на българската армия, който към момента наброява 29 хил. души, ще се модернизира и оптимизира съгласно стандартите на НАТО. Предстои до края на годината на южната граница да бъдат изпратени 180 военнослужещи, които да помагат логистически на МВР. Това ще стане след предварителна подготовка и обучение на военните, уточни Ненчев. Според него десетки сгради с отпаднала необходимост от бивши военни поделения в цялата страна биха могли да бъдат предоставени на Агенцията за бежанците. По думите му към момента подобно искане в Министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, за да покрият очакваните нужди.

Министърът съобщи, че общините, които искат да придобият военни имоти на своята територия, могат да ги получат само при категорични доказателства, че терените ще се ползват за публичницели и няма да бъдат преотдавани или продавани. Той прогнозира, че се очаква постепенно увеличение на бюджета за отбрана, като до края на годината той ще нарасне с 2 процента и ще достигне до 77 млн. лева.

Във Велико Търново министърът на отбраната се срещна с областния управител Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Националния военен университет "Васил Левски". На срещата се е коментирала възможността Щабът на многонационалните сили на Югоизточна Европа да бъде базиран в НВУ "Васил Левски". Договорено е Министерството на отбраната да отпусне 50 хиляди лева за ремонт на Военния клуб във Велико Търново.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4572 |16.01.2015 Еврото падна под 1.15 долара . 6| 4602 |15.01.2015 Изплатихме 1,13 млрд. долара външен дълг . 0| 5917 |31.12.2014 Австралийци посрещнаха 2015 г. с феерия от светлини за над 7 млн. долара . 3| 3987 |16.12.2014 България е загубила 25 млрд. долара от измами за 10 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads