Реклама / Ads
18| 4405 |04.03.2015 НОВИНИ

САЩ подготвят по-сериозно военно присъствие в България

.
През следващите четири месеца командването на САЩ в Европа възнамерява да разположи бригада в България и Румъния. Плановете са да бъдат разположат няколко бронирани машини в страните от източния фланг на НАТО, включително и в България.
 
Плановете са част от разширяването на щатския ангажимент към ученията "Атлантическа твърдост", е заявил командващият на 173-та въздушно преносима бригада полк. Майкъл Фостер, цитиран от "Спутник", пише "Сега". "България и Румъния са двете страни, където имаме готовност за дислоциране", казва Фостер в Центъра за международни стратегически изследвания във Вашингтон. "Атлантическа твърдост" стартира през април миналата година в трите балтийски държави - Естония, Латвия и Литва, както и в Полша, за да демонстрира ангажираността на САЩ към НАТО след началото на конфликта в Украйна.

За участието си в ученията в Румъния и България САЩ ще увеличат контингента си от сегашните 900 военнослужещи на 1900. Освен това парашутисти от американско военно подразделение в Италия ще извършат скокове в двете държави. По думите на полк. Фостер до края на лятото ще има изградена структура с команден център и батальони. Също така се предвижда създаване на смесени формирования заедно с българските и румънските военни.

Мислете за "Атлантическа твърдост" като за непрекъсната целогодишна поредица от учения от Естония до България", коментира ген. Фредерик "Бен" Ходжис, командващ на американските Сухопътни войски в Европа, цитиран от armytimes.com. Именно генералът за първи път съобщи за намеренията на щатската армия да изпрати бронирани машини у нас, което вкара българските власти в обяснителен режим. Според военния министър Николай Ненчев става дума за до 17 танка.

Американската армия разширява ученията "Атлантическа твърдост", "за да се чувстват съюзниците ни сигурни", каза още генералът. Според него "руснаците незаконно са анексирали Крим и сега те работят, за да внесат разцепление в НАТО, използвайки всички аспекти на националната мощ", добавя Ходжис. "Сигурен съм, че тяхната цел №1 е да разрушат съюза, да вбият клин между САЩ и Европа, а след това, ако могат, да разделят Европа на различни части. Ако страните членки не отговорят съгласно член 5, тогава наистина ще се създаде сериозна пукнатина в алианса с всички произтичащи оттук последици", заявява още генералът.

НАТО подготвя изграждането на комплекс от военноморски комуникационни системи за командване и управление на кораби, който ще бъде разположен във Варна. Това става ясно от обявена от МО обществена поръчка за консултантски услуги и строителен контрол. С нея трябва да бъде избран изпълнител, който да контролира строително-ремонтните работи в три военни формирования във Варна - 26800-Б, 26800-В и 54830-1. Цената на поръчката е 130 хил. лв. без ДДС. На тези места трябва да бъдат изградени комуникационни системи по инвестиционна програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

Самият проект е по одобрен от българското правителство още през 2008 година пакет за изграждане на брегови командни комуникационни системи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 153| 10661 |23.02.2015 Само във Фрог: „Лов на вещици” във военното министерство . 29| 7511 |22.01.2015 Спецчасти подготвят щурм над барикадиралия се стрелец в Горна Баня (обновена) . 36| 11444 |11.12.2014 Фрог научи: "Хитлер Капут!" - шушукат във военното министерство . 1| 4084 |05.12.2014 Подготвят спешни промени в закона за тютюна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads