Реклама / Ads
2| 4562 |08.06.2010 НОВИНИ

САЩ подкрепя специалните съдилища у нас

.
Приветстваме силната политическа воля на България за реформите и подкрепяме създаването на специални съдилища за възпиране на организираната престъпност и повишаване доверието на гражданите във върховенството на закона. Това заяви в Министерски съвет Дейвид Джонсън, помощник държавен секретар на САЩ, цитиран от "Фокус".
 

Джонсън приветства и възможностите за съвместно сътрудничество. По думите му неговото бюро е водещата организация, която традиционно работи в превенцията на трафика на наркотици, но и все повече и за утвърждаване върховенството на закона, подчерта той.

Целта е да се изгради капацитет, за да не се допусне безопасно скривалище за опериране на престъпността. Защото организираните престъпни мрежи са глобална заплаха. Оперирането на тези групи генерира корупция и лишава правителствата от приходи и по този начин ощетява гражданите, каза още дипломатът.

Джонсън благодари на премиера и за тясното и ползотворно сътрудничество и приветства и промените в НК и НПК.

"Макар че нашата помощ за България е ограничена, планираме допълнителна помощ за съвместните екипи за борба с организираната престъпност и корупцията", каза Дейвид Джонсън.

Той препоръча да се продължат започнатите усилия, но по по-фокусиран и концентриран начин и даде да се разбере, че  САЩ ще предоставят експерти, които да консултират правителството и да представят опита на страната му, в това число и грешките, които са правени, както и начините те да бъдат преодоляни.

Днес министър-председателят Бойко Борисов се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на борбата с наркотиците и престъпността.

По думите на премиера България е мобилизирала всичките си ресурси като служби и за наша радост САЩ се явяват наш първостепенен партньор в борбата с контрабандата, прането на пари, трафика на хора.

Той подчерта, че до сега външните оценки показват, че пътят е правилен и добави, че там, където е необходимо, ще използваме и опита на чуждите партньори, сред които са и САЩ.

Премиерът обясни, че наркотрафик, трафик на хора, превоз на терористи се върши от едни и същи хора или се контролира от едни и същи хора. Според него обаче е важно не колко хора са арестувани и колко са задържани, а как се придвижва след това производството, което след това да доведе до присъди.

По думите на Борисов първото сме го доказали, сега остава да се справим с второто. И за да има прозрачни производства и присъди трябва да помогнат специализираните съдилища.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5993 |03.05.2010 До месец готов проект за специализирани съдилища . 7| 4982 |29.04.2010 Л. Груев: Новите съдилища са залегнали и в Конституцията . 0| 5717 |27.04.2010 Българите в Сърбия воюват за правата си, България ги подкрепя . 2| 4879 |13.04.2010 М. Димитров: Все още подкрепяме кабинета в реформите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads